Uvjeti korištenja

Članovi hrvatske akademske zajednice upisuju zapise o objavljenim i neobjavljenim publikacijama te ostalim djelima u Hrvatsku znanstvenu bibliografiju CROSBI (unositelji zapisa) te su odgovorni za sadržaj, istinitost, cjelovitost i točnost podataka, uključujući podatke o autorima, ustanovama, znanstvenim područjima i projektima kojima se zapis pridružuje tijekom unosa. Za unos novih zapisa o publikacijama potrebno je prijaviti se u sustav AAI@EduHr korisničkim računom. Unositelji zapisa radove opisuju metapodacima, a njihovim pohranjivanjem daju svoju privolu da svi pohranjeni metapodaci budu javno dostupni u skladu s Creative Commons 4.0 licencijom (BY-NC-SA).

Ustanove iz sustava znanosti i visokog obrazovanja Republike Hrvatske mogu dobiti administratorske ovlasti za uređivanje zapisa o publikacijama koji su pridruženi njihovoj ustanovi u CROSBI-ju tako da imenuju administratora pri svojoj ustanovi. Administrator pri ustanovi se imenuje popunjavanjem Zahtjeva za dodjeljivanjem administratorskih ovlasti za Hrvatsku znanstvenu bibliografiju – CROSBI te se skenirana verzija potpisana od strane ovlaštene osobe i ovjerena šalje na adresu e-pošte: help@bib.irb.hr, a original na adresu:


Institut Ruđer Bošković
Centar za znanstvene informacije
Bijenička cesta 54
10000 Zagreb


Sve ispravke i nadopune administratori rade na temelju raspoloživih i objektivnih činjenica, a u skladu s podacima prisutnim u publikaciji (knjizi, časopisu i dr.) ili raspoloživim podacima o publikaciji, ne ulazeći u kvalitetu sadržaja i znanstvenu narav samih publikacija, za što su odgovorni unositelji zapisa. Unositelji zapisa te administratori su se u svojim aktivnostima na CROSBI-ju dužni voditi etičkim i autorsko-pravnim normama, istovremeno poštujući privatnost pojedinca i povjerljivost podataka. Institut Ruđer Bošković nije odgovoran za eventualne greške i manjkavosti u zapisima, no svojim će ih djelovanjem, u suradnji s drugim visokoškolskim i znanstvenim knjižnicama i administratorima pri ustanovama, nastojati ispraviti i/ili nadopuniti, sukladno raspoloživim podacima o publikaciji. Institut Ruđer Bošković i suradne knjižnice - administratori zadržavaju pravo uklanjanja nepotpunih, neistinitih i duplo unesenih bibliografskih zapisa.

Podaci iz Hrvatske znanstvene bibliografije CROSBI mogu se koristiti bez prethodnog traženja dopuštenja od Instituta Ruđer Bošković, ali je potrebno navesti izvor od kuda su podaci preuzeti (npr.: "Podaci preuzeti iz Hrvatske znanstvene bibliografije - CROSBI, 18.10.2016., URL: http://bib.irb.hr/..."). Također se preporuča stavljanje poveznica na stranice sveučilišta/odjela/instituta koje će prikazivati ciljani sadržaj (npr., bibliografiju ustanove, projekta, pojedinog znanstvenika i sl.) iz Hrvatske znanstvene bibliografije CROSBI. Metapodaci se mogu slobodno koristiti, osim ako nije drugačije navedeno, uz osiguravanje poveznice na izvorni zapis.

Unositelji zapisa imaju također mogućnost priložiti zapisu publikacije i datoteku s cjelovitim tekstom, koja će u tom slučaju biti javno dostupna putem mrežnih stranica CROSBI-ja. Unositelji zapisa su pritom dužni osigurati pravo pohranjivanja i stavljanja u javni pristup tako pohranjenog cjelovitog teksta publikacije, a Institut Ruđer Bošković nije odgovoran za eventualne povrede autorskog prava i srodnih prava koje iz toga mogu proizaći. Institu Ruđer Bošković će nastojati kontinuirano savjetovati i podučavati autore o autorskim i srodnim pravima te licencama, a posebice o pravima samoarhiviranja cjelovitih tekstova radova.

Svojim djelovanjem CROSBI nastoji štititi privatnost korisnika ulažući napore u sigurnost sustava kako bi se spriječili napadi koji je mogu narušiti. To se odnosi i na email prijepisku (help(at)bib.irb.hr). Pri razmjeni podataka s drugim informacijskim sustavima poduzimaju se potrebne mjere s ciljem zaštite privatnosti korisnika.

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font