Pregled bibliografske jedinice broj: 998344
Koncentracija vinske kiseline u voćnim sokovima
Koncentracija vinske kiseline u voćnim sokovima // Novo doba farmacije-spremni na izazove Knjiga sažetaka / Zorc, Branka (ur.).
Samobor: Hrvatsko farmaceutsko društvo, 2019. str. 158-158 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 998344 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Koncentracija vinske kiseline u voćnim sokovima
(The Level of Tartaric Acid in Fruit Juices)
Autori
Inić, Suzana ; Jablan, Jasna ; Domijan, Ana-Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Novo doba farmacije-spremni na izazove Knjiga sažetaka
/ Zorc, Branka - Samobor : Hrvatsko farmaceutsko društvo, 2019, 158-158
ISBN
978-953-7897-11-6
Skup
6. Hrvatski kongres farmacije s međunarodnim sudjelovanjem: Novo doba farmacije: Spremni za izazove
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 04.04.2019. - 07.04.2019
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
vinska kiselina, voćni sokovi, HPLC
(tartaric acid, fruit juices, HPLC)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je odrediti koncentraciju vinske kiseline u uzorcima komercijalno dostupnih voćnih sokova u Hrvatskoj. Koncentracija vinske kiseline u voćnim sokovima (limun, jabuka i naranča ; n = 5) određena je pomoću tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) s UV/Vis detektorom. Korištena je kolona RP-18 (125 x 4, 6 mm, 5 μm ; LiChrospher, Merck, Darmstadt, Njemačka). Mobilna faza bila je 50 mM fosfatni pufer (pH = 2, 8) s protokom 0, 5 ml/min, a valna duljina detektora bila je podešena na 214 nm. Metoda je ispitana standardnim otopinama vinske kiseline u koncentracijskom rasponu od 0, 125 do 1, 0 g/l. U ispitivanom području metoda je bila linearna (koeficijent korelacije, R2 = 0, 9972). Ponovljivost metode, izražena kao relativna standardna devijacija (RSD) bila je ispod 10%, granica dokazivanja bila je 0, 01 g/l, a granica određivanja 0, 03 g/l što pokazuje da je metoda pouzdana i osjetljiva za određivanje koncentracije vinske kiseline u voćnim sokovima. Koncentracija vinske kiseline u komercijalno pribavljenim voćnim sokovima bila je u rasponu od 1, 15 g/l (sok od naranče) do 1, 54 g/l (sok od jabuke). Dobivene koncentracije vinske kiseline u voćnim sokovima relativno su niske i bezopasne za ljudsko zdravlje, no zbog poznatih štetnih utjecaja vinske kiseline na ljudsko zdravlje važno je pratiti njenu koncentraciju u prehrambenim proizvodima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb