Pregled bibliografske jedinice broj: 998263
Percipirana kvaliteta istarskog pršuta
Percipirana kvaliteta istarskog pršuta // Proceedings 54 Croatian and 14 International Symposium on Agriculture / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 102-106 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 998263 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Percipirana kvaliteta istarskog pršuta
(Perceived quality of Istrian ham)
Autori
Cerjak, Marija ; Sinčić Pulić, Blanka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings 54 Croatian and 14 International Symposium on Agriculture
/ Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019, 102-106
Skup
54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 17.02.2019. - 22.02.2019
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
pršut, Istra, potrošači, percepcija, anketa
(ham, Istria, consumers, perception, survey)
Sažetak
Istarski pršut, jedini hrvatski pršut sa zaštićenom oznakom izvornosti (ZOI), jedan je od najcjenjenijih gastronomskih delicija Istre. Uz Istarski pršut sa ZOI na tržištu u Istri se mogu naći i pršuti iz Istre bez oznake kao i pršuti iz drugih regija. Stoga je cilj ovog rada bio ispitati kako potrošači percipiraju istarski pršut u odnosu na druge hrvatske pršute zaštićene zemljopisnim oznakama kao i u odnosu na uvozne pršute. Istraživanje je provedeno osobnim ispitivanjem 102 posjetitelja sajma pršuta u Tinjanu. Rezultati ankete pokazuju da ispitanici pridaju veliku pažnju podrijetlu pršuta (domaći ili uvozni) pri njegovoj kupnji, ali i regiji iz koje pršut dolazi. Ispitanici najboljim ocjenjuju kvalitetu istarskog pršuta, ali i Krčki, Drniški i Dalmatinski pršuti su ocijenjeni visokim ocjenama. Kvaliteta uvoznih pršuta (španjolski, slovenski, talijanski) je lošije percipirana. Iako dio ispitanika smatra istarski pršut lošijim od drugih ispitivanih pršuta, većina ih je suglasna da je istarski pršut bolji ili barem jednak ostalim ispitanim pršutima. Ispitanici su zadovoljni ponudom pršuta u Istri, a dvije trećine ih preferira i najčešće kupuje istarski pršut. Rezultati istraživanja ukazuju na dobar imidž Istarskog pršuta što omogućuje i postizanje premijske cijene.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Ekonomija