Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 998263

Percipirana kvaliteta istarskog pršuta


Cerjak, Marija; Sinčić Pulić, Blanka
Percipirana kvaliteta istarskog pršuta // Proceedings 54 Croatian and 14 International Symposium on Agriculture / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 102-106 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 998263 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Percipirana kvaliteta istarskog pršuta
(Perceived quality of Istrian ham)

Autori
Cerjak, Marija ; Sinčić Pulić, Blanka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Proceedings 54 Croatian and 14 International Symposium on Agriculture / Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019, 102-106

Skup
54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 17.02.2019. - 22.02.2019

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
pršut, Istra, potrošači, percepcija, anketa
(ham, Istria, consumers, perception, survey)

Sažetak
Istarski pršut, jedini hrvatski pršut sa zaštićenom oznakom izvornosti (ZOI), jedan je od najcjenjenijih gastronomskih delicija Istre. Uz Istarski pršut sa ZOI na tržištu u Istri se mogu naći i pršuti iz Istre bez oznake kao i pršuti iz drugih regija. Stoga je cilj ovog rada bio ispitati kako potrošači percipiraju istarski pršut u odnosu na druge hrvatske pršute zaštićene zemljopisnim oznakama kao i u odnosu na uvozne pršute. Istraživanje je provedeno osobnim ispitivanjem 102 posjetitelja sajma pršuta u Tinjanu. Rezultati ankete pokazuju da ispitanici pridaju veliku pažnju podrijetlu pršuta (domaći ili uvozni) pri njegovoj kupnji, ali i regiji iz koje pršut dolazi. Ispitanici najboljim ocjenjuju kvalitetu istarskog pršuta, ali i Krčki, Drniški i Dalmatinski pršuti su ocijenjeni visokim ocjenama. Kvaliteta uvoznih pršuta (španjolski, slovenski, talijanski) je lošije percipirana. Iako dio ispitanika smatra istarski pršut lošijim od drugih ispitivanih pršuta, većina ih je suglasna da je istarski pršut bolji ili barem jednak ostalim ispitanim pršutima. Ispitanici su zadovoljni ponudom pršuta u Istri, a dvije trećine ih preferira i najčešće kupuje istarski pršut. Rezultati istraživanja ukazuju na dobar imidž Istarskog pršuta što omogućuje i postizanje premijske cijene.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Ekonomija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marija Cerjak (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Cerjak, Marija; Sinčić Pulić, Blanka
Percipirana kvaliteta istarskog pršuta // Proceedings 54 Croatian and 14 International Symposium on Agriculture / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 102-106 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Cerjak, M. & Sinčić Pulić, B. (2019) Percipirana kvaliteta istarskog pršuta. U: Mioč, B. & Širić, I. (ur.)Proceedings 54 Croatian and 14 International Symposium on Agriculture.
@article{article, author = {Cerjak, Marija and Sin\v{c}i\'{c} Puli\'{c}, Blanka}, year = {2019}, pages = {102-106}, keywords = {pr\v{s}ut, Istra, potro\v{s}a\v{c}i, percepcija, anketa}, title = {Percipirana kvaliteta istarskog pr\v{s}uta}, keyword = {pr\v{s}ut, Istra, potro\v{s}a\v{c}i, percepcija, anketa}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Cerjak, Marija and Sin\v{c}i\'{c} Puli\'{c}, Blanka}, year = {2019}, pages = {102-106}, keywords = {ham, Istria, consumers, perception, survey}, title = {Perceived quality of Istrian ham}, keyword = {ham, Istria, consumers, perception, survey}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font