Pregled bibliografske jedinice broj: 998261
Stavovi građana o uzgoju i očuvanju turopoljske svinje
Stavovi građana o uzgoju i očuvanju turopoljske svinje // Proceedings 54 Croatian and 14 International Symposium on Agriculture / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 158-162 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 998261 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Stavovi građana o uzgoju i očuvanju turopoljske svinje
(Citizens' attitudes about rearing and preserving Turopolje pig)
Autori
Stupnišek, Ivan ; Karolyi, Danijel ; Varela, Elsa ; Cerjak, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings 54 Croatian and 14 International Symposium on Agriculture
/ Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019, 158-162
Skup
54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 17.02.2019. - 22.02.2019
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
turopoljska svinja, građani, stavovi, uzgoj, očuvanje
(Turopolje pig, citizens', attitudes, breeding, preservation)
Sažetak
Turopoljska svinja je kritično ugrožena pasmina s populacijom od 17 nerastova i 124 krmače. Jedan od razloga ugroženosti je i nešto slabija zainteresiranost proizvođača za njezin uzgoj zbog uvođenja profitabinijih, bijelih pasmina. Cilj ovog rada bio je utvrditi stavove građana o očuvanju i uzgoju turopoljske svinje kako bi se njezin uzgoj što bolje uskladio zahtjevima građana. Rezultati istraživanja ukazuju da 98 % građana smatra kako je važno očuvati turopoljsku pasminu svinja, većinom zbog očuvanja bioraznolikosti, ali i stoga jer je ona naša prirodna baština. Većina građana drži da je najbolji sustav držanja turopoljske svinje na otvorenom jer životinje bolje žive u tom sustavu kao i mješovita hranidba ispašom uz dodatak smjese jer će kvaliteta takvih proizvoda biti veća. Rezultati također ukazuju da građani uglavnom nisu imali prilike kušati proizvode od turopoljske svinje jer nisu široko dostupni na tržištu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Ekonomija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb