Pregled bibliografske jedinice broj: 998156
Tijek i produkti višekomponentnih reakcija temeljenih na izocijanidima s nezaštićenim ugljikohidratima
Tijek i produkti višekomponentnih reakcija temeljenih na izocijanidima s nezaštićenim ugljikohidratima // Knjiga sažetaka - 26. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera, 26HSKIKI / Galić, Nives ; Rogošić, Marko (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2019. str. 110-110 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 998156 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tijek i produkti višekomponentnih reakcija temeljenih na izocijanidima s nezaštićenim ugljikohidratima
(The course and the products of the isocyanide- based multicomponent reactions with unprotected carbohydrates)
Autori
Varga-Defterdarović, Lidija ; Vinković, Marijana ; Jerić, Ivanka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka - 26. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera, 26HSKIKI
/ Galić, Nives ; Rogošić, Marko - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2019, 110-110
ISBN
978 953 6894 67 3
Skup
26. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera (26HSKIKI) ; 4. simpozij Vladimir Prelog
Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 09.04.2019. - 12.04.2019
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
višekomponentne reakcije ; izocijanidi ; nezaštićeni ugljikohidrati
(multicomponent reactions ; isocyanides ; unprotected carbohydrates)
Sažetak
Višekomponentne reakcije (MCRs) su reakcije u kojima reagiraju najmanje tri sastojka različitih funkcijskih skupina, a nastaje produkt koji sadržava strukturne dijelove svih sastojaka. Iako su najviše izučavane višekomponentne reakcije temeljene na izocijanidima i to trokomponentne (aldehid, kiselina, izocijanid) (Slika 1. Passerinijeva reakcija) i četverokomponentne (aldehid, amin, kiselina, izocijanid) (Slika 1. Ugijeva reakcija), nezaštićeni ugljikohidrati su upotrebljeni samo u reakcijama s aminokiselinama (dvofunkcijski spoj). Do sada nije ispitana reaktivnost potpuno nezaštićenih ugljikohidrata (D-glukoze i 2-amino-2-deoksi-D- glukoze) kao aldehidnih (otvorena forma ugljikohidrata), odnosno aldehidno-aminskih sastojaka. Prisustvo nezaštićenih ugljikohidrata i amina u četverokomponentnoj reakciji otvara mogućnost tijeka još jedne u prirodi poznate reakcije koja se odvija u živim organizmima, ali i tijekom termičke obrade i skladištenja hrane, neenzimske Amadorijeve pregradnje (Slika 1). Uz to zanimljivo je da se u prirodi izocijanidni spojevi pojavljuju kao metaboliti prirodnih antibiotika, bakterija, gljivica i plijesni iz flore i faune mora i tala. Sve navedeno otvara mogućnost paralelnog odvijanja spomenutih reakcija i u prirodi. S ciljem ispitivanja ove pretpostavke provedene su modelne četverokomponentne reakcije temeljene na izocijanidima u različitim reakcijskim uvjetima, u kojima su kao aldehidni i aminski sastojci upotrebljeni nezaštićeni ugljikohidrati. Reaktivnost i tijek reakcija svakog od njih ispitana je i s nešećernim aldehidnim, odnosno aminskim sastojcima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija