Pregled bibliografske jedinice broj: 997982
Hamburgeri iz epruvete
Hamburgeri iz epruvete, 2019. (popularni rad).
CROSBI ID: 997982 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hamburgeri iz epruvete
(Burgers from test tubes)
Autori
Vrček, Valerije
Izvornik
Glas Koncila
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad
Godina
2019
Ključne riječi
umjetno meso, bioreaktor, vegetarijanci, kosher, halal, Mark Post
(artificial meat, bioreactor, vegeterians, kosher, halal. Mark Post)
Sažetak
Znanstvenici sa Sveučilišta u Oxfordu objavili su studiju u kojoj uspoređuju okolišne i klimatske učinke tradicionalne proizvodnje mesa s istim učincima laboratorijske priprave sintetskoga mesa (Frontiers in Sustainable Food Systems 2019, 3:5). Pobornici umjetnoga (in vitro) mesa tvrde da je smanjena emisija stakleničkih plinova jedna od najvećih prednosti novoga načina proizvodnje mesa u bioreaktorima, dakle, bez »uporabe« živih životinja. Konvencionalni uzgoj stoke ili peradi zahtijeva velike površine zemlje, velike količine vode i proizvodi golem volumen plinova poput ugljičnoga dioksida, metana i dušikovih oksida. Stoga mnogi smatraju da je proizvodnja mesa iz epruvete dobra alternativa i rješenje za štetne posljedice koje u prirodi izazivaju pašnjaci, štale, klaonice i mesnice.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Farmacija, Biotehnologija, Integrativna bioetika (prirodne, tehničke, biomedicina i zdravstvo, biotehničke, društvene, humanističke znanosti)