Pregled bibliografske jedinice broj: 997534
Zajednički utjecaj rasta temperature i oligotrofikacije na povećanu produkciju fitoplanktonskih lipida
Zajednički utjecaj rasta temperature i oligotrofikacije na povećanu produkciju fitoplanktonskih lipida // 3. Simpozij studenata doktorskih studija PMF-a = 3rd Faculty of Science PhD Student Symposium
Zagreb, Hrvatska, 2019. str. 21-21 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 997534 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zajednički utjecaj rasta temperature i
oligotrofikacije na povećanu produkciju
fitoplanktonskih lipida
Autori
Novak, Tihana ; Godrijan, Jelena ; Marić Pfannkuchen, Daniela ; Djakovac, Tamara ; Medić, Nikola ; Ivančić, Ingrid ; Mlakar, Marina ; Gašparović, Blaženka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Skup
3. Simpozij studenata doktorskih studija PMF-a = 3rd Faculty of Science PhD Student Symposium
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 22.02.2019
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
fitoplankton ; morski lipidi ; organska tvar u moru ; temperatura ; Chaetoceros pseudocurvisetus ; Sjeverni Jadran
(Phytoplankton ; marine lipids ; marine organic matter ; temperature ; Chaetoceros pseudocurvisetus ; Northern Adriatic sea)
Sažetak
Rast temperature oceana i mora, te promjene u trofiji otvorile su pitanje na koji način one utječu na fitoplankton u smislu kvalitete i kvantitete producirane organske tvari, uključujući i biološki važne lipide. Dosadašnja istraživanja slabo su orijentirana na odnos produkcije lipida i zamijećenih promjena u okolišu. Sukladno tome proveli smo istraživanje na uzgajanim monokulturama u kontroliranim uvjetima temperature i hranjivih soli te usporedili rezultate s in situ istraživanjima sjevernog Jadrana. Kao modelni organizam odabrali smo dijatomeju Chaetoceros pseudocurvisetus koju smo uzgajali pri temperaturnom rasponu od 10-30 °C i u uvjetima promjene hranjivih soli u uzgajanom mediju. Time smo simulirali uvjete eutrofnog i oligotrofnog mora u različitim godišnjim dobima. Dobivene rezultate smo usporedili s fitoplanktonskom produkcijom lipida u sjevernom Jadranu tijekom jednogodišnjeg razdoblja. Kako bismo dobili detaljnije informacije o istraživanom sustavu, uz analizu lipida tankoslojnom kromatografijom proveli smo mjerenja koncentracije klorofila a, koncentracije nutrijenata zajedno s hidrografskim parametrima te odredili taksonomiju i abundanciju fitoplanktonskih stanica. Dobiveni rezultati su pokazali povećanu produkciju lipida s povećanjem temperature, posebice u oligotrofnim uvjetima. Također dobiveni odnos određenih klasa lipida, uključujući nama najzanimljiviji odnos membranskih fosfolipida i glikolipida, pokazao je da je pod većim utjecajem dostupnosti hranjivih soli nego porasta temperature.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Interdisciplinarne prirodne znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb
Profili:
Marina Mlakar
(autor)
Jelena Godrijan
(autor)
Ingrid Ivančić
(autor)
Tamara Đakovac
(autor)
Daniela Marić Pfannkuchen
(autor)
Blaženka Gašparović
(autor)
Tihana Novak
(autor)