Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 997534

Zajednički utjecaj rasta temperature i oligotrofikacije na povećanu produkciju fitoplanktonskih lipida


Novak, Tihana; Godrijan, Jelena; Marić Pfannkuchen, Daniela; Djakovac, Tamara; Medić, Nikola; Ivančić, Ingrid; Mlakar, Marina; Gašparović, Blaženka
Zajednički utjecaj rasta temperature i oligotrofikacije na povećanu produkciju fitoplanktonskih lipida // 3. Simpozij studenata doktorskih studija PMF-a = 3rd Faculty of Science PhD Student Symposium
Zagreb, Hrvatska, 2019. str. 21-21 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 997534 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Zajednički utjecaj rasta temperature i oligotrofikacije na povećanu produkciju fitoplanktonskih lipida

Autori
Novak, Tihana ; Godrijan, Jelena ; Marić Pfannkuchen, Daniela ; Djakovac, Tamara ; Medić, Nikola ; Ivančić, Ingrid ; Mlakar, Marina ; Gašparović, Blaženka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Skup
3. Simpozij studenata doktorskih studija PMF-a = 3rd Faculty of Science PhD Student Symposium

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 22.02.2019

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
fitoplankton ; morski lipidi ; organska tvar u moru ; temperatura ; Chaetoceros pseudocurvisetus ; Sjeverni Jadran
(Phytoplankton ; marine lipids ; marine organic matter ; temperature ; Chaetoceros pseudocurvisetus ; Northern Adriatic sea)

Sažetak
Rast temperature oceana i mora, te promjene u trofiji otvorile su pitanje na koji način one utječu na fitoplankton u smislu kvalitete i kvantitete producirane organske tvari, uključujući i biološki važne lipide. Dosadašnja istraživanja slabo su orijentirana na odnos produkcije lipida i zamijećenih promjena u okolišu. Sukladno tome proveli smo istraživanje na uzgajanim monokulturama u kontroliranim uvjetima temperature i hranjivih soli te usporedili rezultate s in situ istraživanjima sjevernog Jadrana. Kao modelni organizam odabrali smo dijatomeju Chaetoceros pseudocurvisetus koju smo uzgajali pri temperaturnom rasponu od 10-30 °C i u uvjetima promjene hranjivih soli u uzgajanom mediju. Time smo simulirali uvjete eutrofnog i oligotrofnog mora u različitim godišnjim dobima. Dobivene rezultate smo usporedili s fitoplanktonskom produkcijom lipida u sjevernom Jadranu tijekom jednogodišnjeg razdoblja. Kako bismo dobili detaljnije informacije o istraživanom sustavu, uz analizu lipida tankoslojnom kromatografijom proveli smo mjerenja koncentracije klorofila a, koncentracije nutrijenata zajedno s hidrografskim parametrima te odredili taksonomiju i abundanciju fitoplanktonskih stanica. Dobiveni rezultati su pokazali povećanu produkciju lipida s povećanjem temperature, posebice u oligotrofnim uvjetima. Također dobiveni odnos određenih klasa lipida, uključujući nama najzanimljiviji odnos membranskih fosfolipida i glikolipida, pokazao je da je pod većim utjecajem dostupnosti hranjivih soli nego porasta temperature.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Interdisciplinarne prirodne znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

www.pmf.unizg.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Novak, Tihana; Godrijan, Jelena; Marić Pfannkuchen, Daniela; Djakovac, Tamara; Medić, Nikola; Ivančić, Ingrid; Mlakar, Marina; Gašparović, Blaženka
Zajednički utjecaj rasta temperature i oligotrofikacije na povećanu produkciju fitoplanktonskih lipida // 3. Simpozij studenata doktorskih studija PMF-a = 3rd Faculty of Science PhD Student Symposium
Zagreb, Hrvatska, 2019. str. 21-21 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
Novak, T., Godrijan, J., Marić Pfannkuchen, D., Djakovac, T., Medić, N., Ivančić, I., Mlakar, M. & Gašparović, B. (2019) Zajednički utjecaj rasta temperature i oligotrofikacije na povećanu produkciju fitoplanktonskih lipida. U: 3. Simpozij studenata doktorskih studija PMF-a = 3rd Faculty of Science PhD Student Symposium.
@article{article, author = {Novak, Tihana and Godrijan, Jelena and Mari\'{c} Pfannkuchen, Daniela and Djakovac, Tamara and Medi\'{c}, Nikola and Ivan\v{c}i\'{c}, Ingrid and Mlakar, Marina and Ga\v{s}parovi\'{c}, Bla\v{z}enka}, year = {2019}, pages = {21-21}, keywords = {fitoplankton, morski lipidi, organska tvar u moru, temperatura, Chaetoceros pseudocurvisetus, Sjeverni Jadran}, title = {Zajedni\v{c}ki utjecaj rasta temperature i oligotrofikacije na pove\'{c}anu produkciju fitoplanktonskih lipida}, keyword = {fitoplankton, morski lipidi, organska tvar u moru, temperatura, Chaetoceros pseudocurvisetus, Sjeverni Jadran}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Novak, Tihana and Godrijan, Jelena and Mari\'{c} Pfannkuchen, Daniela and Djakovac, Tamara and Medi\'{c}, Nikola and Ivan\v{c}i\'{c}, Ingrid and Mlakar, Marina and Ga\v{s}parovi\'{c}, Bla\v{z}enka}, year = {2019}, pages = {21-21}, keywords = {Phytoplankton, marine lipids, marine organic matter, temperature, Chaetoceros pseudocurvisetus, Northern Adriatic sea}, title = {Zajedni\v{c}ki utjecaj rasta temperature i oligotrofikacije na pove\'{c}anu produkciju fitoplanktonskih lipida}, keyword = {Phytoplankton, marine lipids, marine organic matter, temperature, Chaetoceros pseudocurvisetus, Northern Adriatic sea}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font