Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 997264

Utjecaj ektomikorize na polifenolni sastav vina sorte ´Portugizac´


Stulić, Lovre
Utjecaj ektomikorize na polifenolni sastav vina sorte ´Portugizac´, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 997264 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj ektomikorize na polifenolni sastav vina sorte ´Portugizac´
(Ectomycorrhizal influence on polyphenol profile of Portugieser wine)

Autori
Stulić, Lovre

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.04

Godina
2019

Stranica
26

Mentor
Jagatić Korenika, Ana-Marija

Ključne riječi
ektomikoriza, polifenolni sastav, crno vino, ´Portugizac´
(ectomycorrhiza, polyphenol profile, red wine, „Portugizac“)

Sažetak
Cilj ovog diplomskog rada je analizirati utjecaj ektomikoriznih gljiva na polifenolni sastav vina sorte ´Portugizac´. Brojna istraživanja dokazuju pozitivan učinak mikoriznih gljiva kako na vinovu lozu tako na grožđe, mošt i vino. Nakon što je postavljena hipoteza određen je plan pokusa. Na 3 vinograda OPG Gregorić, OPG Majcenović te OPG Ciban koji se nalaze u podregiji Plešivica, inokulirani su trsovi s mikoriznim cjepivom „Mykoflor“ u jesen 2016. godine, a analize u vinima su provedene nakon berbe 2017. na zavodu za Vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Najveće opterećenje po trsu imao je OPG Majcenović dok se najboljom kakvoćom grožđa izdvojio OPG Gregorić. Rezultati ovog istraživanja potvrdila su već poznati učinak ektomikoriznih gljiva na vinovu lozu, a time i na samo vino. Čak i u iznimno toploj vinogradarskoj godini aplicirana ektomikoriza je pozitivno utjecala na fizikalno-kemijska svojstva vina. Pozitivno djelovanje je vidljivo u smislu više koncentracije šećera i organskih kiselina u vrijeme berbe u odnosu na kontrolna vina. Koncentracija ukupnih polifenola bila je također viša, čime se potvrđuje hipoteza kako će inokulacija korijena vinove loze mikoriznim gljivama imati pozitivan učinak na polifenolni sastav vina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA



Citiraj ovu publikaciju:

Stulić, Lovre
Utjecaj ektomikorize na polifenolni sastav vina sorte ´Portugizac´, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Stulić, L. (2019) 'Utjecaj ektomikorize na polifenolni sastav vina sorte ´Portugizac´', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Stuli\'{c}, Lovre}, year = {2019}, pages = {26}, keywords = {ektomikoriza, polifenolni sastav, crno vino, ´Portugizac´}, title = {Utjecaj ektomikorize na polifenolni sastav vina sorte ´Portugizac´}, keyword = {ektomikoriza, polifenolni sastav, crno vino, ´Portugizac´}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Stuli\'{c}, Lovre}, year = {2019}, pages = {26}, keywords = {ectomycorrhiza, polyphenol profile, red wine, „Portugizac“}, title = {Ectomycorrhizal influence on polyphenol profile of Portugieser wine}, keyword = {ectomycorrhiza, polyphenol profile, red wine, „Portugizac“}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font