Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 997261

Primjena hiperoksidacije u proizvodnji vina ´Chardonnay´ i ´Traminac´


Sošić, Maja
Primjena hiperoksidacije u proizvodnji vina ´Chardonnay´ i ´Traminac´, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 997261 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena hiperoksidacije u proizvodnji vina ´Chardonnay´ i ´Traminac´
(Use of hyperoxidation on Chardonnay and Traminac wine production)

Autori
Sošić, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.04

Godina
2019

Stranica
34

Mentor
Jagatić Korenika, Ana-Marija

Ključne riječi
hiperoksidacija, kisik, fenolni spojevi, 'Chardonnay', 'Traminac'
(hyperoxidation, oxigen, phenolic compounds, 'Chardonnay', 'Traminac')

Sažetak
Veliki izazov u proizvodnji bijelih vina predstavlja oksidacija – utjecaj kisika, koja može uzrokovati tamnjenje njegove boje te razvoj nepoželjnog mirisa i okusa. Za navedenu manu vina odgovorna je grupa spojeva- polifenoli, koji su podložni enzimatskoj te neenzimatskoj oksidaciji. Cilj ovog pokusa bio je inducirati oksidaciju direktnim izlaganjem mošta kisiku, kako bi se pokrenuo rad oksidativnih enzima te stvorili tamni polimeri fenolnih spojeva koji se talože te ih je na taj način moguće ukloniti prije početka alkoholne fermentacije kako bi se spriječila oksidacija tijekom daljnje proizvodnje vina. Pokus je obavljen na moštu sorata ´Chardonnay´ i ´Traminac´, proizvedenih na znanstveno-nastavnom pokušalištu ''Jazbina'', Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Rezultati analiza osnovnog kemijskog te pojedinačnog polifenolnog sastava, hiperoksidiranih moštova i vina uspoređeni su s kontrolom na kojoj se provodila uobičajena vinifikacija s dodatkom SO2, bez izlaganja kisiku. Osnovna kemijska analiza pokazala je kako su parametri proizvedenih vina unutar uobičajenih, propisanih raspona vrijednosti za bijela vina. Kod obje sorte uslijed oksidacije se povećala pH vrijednost te alkoholna jakost vina. Rezultati nisu bili ujednačeni kod obje sorte, ali svakako je vidljiv utjecaj na koncentraciju katehina, kaftarne i galne kiseline te glukozida kvercetina. Pokus na vinu ´Chardonnay ´ nije završio s očekivanim rezultatima, dok je kod vina ´Traminac´ hiperoksidacija imala značajniji utjecaj, pri čemu su reducirane kaftarna, kutarna, kavna i kumarna kiselina te procijanidin B1.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Sošić, Maja
Primjena hiperoksidacije u proizvodnji vina ´Chardonnay´ i ´Traminac´, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Sošić, M. (2019) 'Primjena hiperoksidacije u proizvodnji vina ´Chardonnay´ i ´Traminac´', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {So\v{s}i\'{c}, Maja}, year = {2019}, pages = {34}, keywords = {hiperoksidacija, kisik, fenolni spojevi, 'Chardonnay', 'Traminac'}, title = {Primjena hiperoksidacije u proizvodnji vina ´Chardonnay´ i ´Traminac´}, keyword = {hiperoksidacija, kisik, fenolni spojevi, 'Chardonnay', 'Traminac'}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {So\v{s}i\'{c}, Maja}, year = {2019}, pages = {34}, keywords = {hyperoxidation, oxigen, phenolic compounds, 'Chardonnay', 'Traminac'}, title = {Use of hyperoxidation on Chardonnay and Traminac wine production}, keyword = {hyperoxidation, oxigen, phenolic compounds, 'Chardonnay', 'Traminac'}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font