Pregled bibliografske jedinice broj: 997254
Polifenolni sastav vina različitih crnih sorata (V. vinifera L.) dozrijevanih u hrastovim bačvama
Polifenolni sastav vina različitih crnih sorata (V. vinifera L.) dozrijevanih u hrastovim bačvama, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, ZAGREB
CROSBI ID: 997254 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Polifenolni sastav vina različitih crnih sorata (V. vinifera L.) dozrijevanih u hrastovim bačvama
(Polyphenol composition of wines made from three red grape varieties (V.vinifera L.) aged in oak barrels)
Autori
Orbanić, Fumica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
ZAGREB
Datum
05.04
Godina
2019
Stranica
62
Mentor
Jeromel, Ana
Neposredni voditelj
Jagatić Korenika, Ana-Marija
Ključne riječi
polifenoli, barrique, duljina dozrijevanja
(polyphenols, barrique, ageing period)
Sažetak
Hrastove bačve, posebice barrique, tradicionalno se koriste u proizvodnji crnih vina pri čemu zavisno od jačine paljenja te vrste hrasta od kojeg su izrađene njihov utjecaj na kakvoću vina može se značajno razlikovati. Uz to i duljina dozrijevanja ima važnu ulogu u promjenama kemijskog sastava vina te utjećen na različitost intenziteta i kakvoće boje. Pretpostavka je da primjena srednje i jako paljenih barrique bačava od slavonskog hrasta te dozrijevanje u periodu od 9 mjeseci će pozitivno utjecati na koncentracije pojedinačnih polifenola u vinima berbe 2016.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb