Pregled bibliografske jedinice broj: 99683
Usporedba novijih načina toplinske obrade žitarica u tovu pilića
Usporedba novijih načina toplinske obrade žitarica u tovu pilića // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 44 (2002), 1; 21-26 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 99683 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba novijih načina toplinske obrade žitarica
u tovu pilića
(Comparison of some moder ways of thermical
processing of cereals in chicken fattening)
Autori
Domaćinović, Matija ; Zdenko, Steiner ; Zorica, Jurković ; Franjo, Ivanković
Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 44
(2002), 1;
21-26
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
tovni pilići ; toplinski postupak ; žitarice
(chicken fattening ; thermical processing ; cereals)
Sažetak
Poznavajući pozitivan učinak toplinske obrade na hranjivu vrijednost tretiranih krmiva, provedeno je istraživanje usporedbe tri različita postupka toplinske obrade žitarica u smjesama tovnih pilića, i njihovog utjecaja na proizvodne pokazatelje. Postupci toplinske obrade su se odnosili na mikroniziranje, ekstrudiranje i tostiranje. Praćeni prirast tjelesne mase, konverzija hrane i dnevna potrošnja hrane pokazali su bolje vrijednosti kod pilića pokusnih skupina, u odnosu na kontrolnu. Od pokusnih skupina najbolje vrijednosti zabilježene su pokusnoj skupini I gdje je primijenjen postupak mikronizacije. Pozitivan učinak ispitivanih postupaka toplinske obrade opravdava daljnju uporabu istih postupaka i u hrani tovnih pilića.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Šumarstvo
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts