Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 996561

UČESTALOST KONZUMACIJE POVRĆA KOD MEDICINSKIH SESTARA/TEHNIČARA


Jerković Gavran, Katarina; Krijan, Marijana; Martić, Branka; Domić, Sanela
UČESTALOST KONZUMACIJE POVRĆA KOD MEDICINSKIH SESTARA/TEHNIČARA // Hrana u zdravlju i bolesti : znanstveno-stručni časopis za nutricionizam i dijetetiku, Vol. Specijalno izdanje No. 10. Štamparovi dani, 2018., Vol.7 (2018), No.1; 7-8 (domaća recenzija, ostalo, stručni)


CROSBI ID: 996561 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UČESTALOST KONZUMACIJE POVRĆA KOD MEDICINSKIH SESTARA/TEHNIČARA
(FREQUENCY OF VEGETABLE CONSUMPTION AMONG NURSES)

Autori
Jerković Gavran, Katarina ; Krijan, Marijana ; Martić, Branka ; Domić, Sanela

Izvornik
Hrana u zdravlju i bolesti : znanstveno-stručni časopis za nutricionizam i dijetetiku, Vol. Specijalno izdanje No. 10. Štamparovi dani, 2018. (2233-1220) Vol.7 (2018), No.1; 7-8

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, ostalo, stručni

Ključne riječi
medicinska sestra, konzumacija, povrće
(nurse, consumption, vegetables)

Sažetak
Umjerenost i raznolikost ključ je zdrave prehrane. Pravilno se hraniti znači konzumirati raznolike namirnice. Jedna namirnica ukoliko se samostalno uzima ne sadrži sve bitne hranjive tvari u količini koja je potrebna za normalno funkcioniranje organizma. Dobrom kombinacijom i raznolikošću namirnica smanjujemo mogućnost smanjenog ili pak prevelikog unosa pojedinih hranjivih tvari. Moderan način i ubrzan tempo života, stres, brza hrana - lako dostupna, su naša svakodnevnica. Slobodnog vremena sve je manje, jesti zdravo je sve veći izazov. Cilj ovog rada je istražiti koliko često medicinske sestre/tehničari konzumiraju povrće. Metode: Za analizu koristila se anonimna anketa od osamnaest pitanja, dvanaest demografskog ipa i šest vezanih za konzumaciju povrća. Rezultati: U istraživanju je sudjelovalo 60 ispitanika od kojih je 57 (95 %) ženskih ispitanika i 3 (5 %) muška ispitanika. Prema samostalnoj procjeni materijalnog stanja većina ispitanika navodi prosječno 41 (68, 3 %) te nema odstupanja u procjeni zdravlja u odnosu na prošlu godinu kod 43 (71, 75 %). Na pitanje koliko često konzumirate salatu 38 (63 %) ispitanika je izjavilo da salatu konzumira svaki dan. Krumpir konzumiraju svaki dan 5% ispitanika, a 73% ispitanika krumpir konzumira dva puta tjedno. Kupus, kelj, karfiol konzumira svaki dan 13% ispitanika, a njih 60% dva puta tjedno. Mahunarke 6% ispitanika konzumira svaki dan, a njih 37 % vrlo rijetko. Korjenasto povrće njih 58% konzumira dva puta tjedno, a 17% vrlo rijetko. Lisnato povrće svaki dan konzumira 3 (5 %) ispitanika svaki dan, a 53% vrlo rijetko. Zaključak: s obzirom na dobivene rezultate i činjenicu da su anketu popunjavale medicinske sestre/tehničari poražavajući su podatci konzumacije lisnatog povrća, poznavajući njen pozitivan učinak na zdravlje. Brz način života i slabiji materijalni uvjeti mogući su uzroci slabijeg konzumiranja povrća.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Katarina Jerković Gavran (autor)

Citiraj ovu publikaciju:

Jerković Gavran, Katarina; Krijan, Marijana; Martić, Branka; Domić, Sanela
UČESTALOST KONZUMACIJE POVRĆA KOD MEDICINSKIH SESTARA/TEHNIČARA // Hrana u zdravlju i bolesti : znanstveno-stručni časopis za nutricionizam i dijetetiku, Vol. Specijalno izdanje No. 10. Štamparovi dani, 2018., Vol.7 (2018), No.1; 7-8 (domaća recenzija, ostalo, stručni)
Jerković Gavran, K., Krijan, M., Martić, B. & Domić, S. (2018) UČESTALOST KONZUMACIJE POVRĆA KOD MEDICINSKIH SESTARA/TEHNIČARA. Hrana u zdravlju i bolesti : znanstveno-stručni časopis za nutricionizam i dijetetiku, Vol. Specijalno izdanje No. 10. Štamparovi dani, 2018., Vol.7 (No.1), 7-8.
@article{article, author = {Jerkovi\'{c} Gavran, Katarina and Krijan, Marijana and Marti\'{c}, Branka and Domi\'{c}, Sanela}, year = {2018}, pages = {7-8}, keywords = {medicinska sestra, konzumacija, povr\'{c}e}, journal = {Hrana u zdravlju i bolesti : znanstveno-stru\v{c}ni \v{c}asopis za nutricionizam i dijetetiku, Vol. Specijalno izdanje No. 10. \v{S}tamparovi dani, 2018.}, volume = {Vol.7}, number = {No.1}, issn = {2233-1220}, title = {U\v{C}ESTALOST KONZUMACIJE POVR\'{C}A KOD MEDICINSKIH SESTARA/TEHNI\v{C}ARA}, keyword = {medicinska sestra, konzumacija, povr\'{c}e} }
@article{article, author = {Jerkovi\'{c} Gavran, Katarina and Krijan, Marijana and Marti\'{c}, Branka and Domi\'{c}, Sanela}, year = {2018}, pages = {7-8}, keywords = {nurse, consumption, vegetables}, journal = {Hrana u zdravlju i bolesti : znanstveno-stru\v{c}ni \v{c}asopis za nutricionizam i dijetetiku, Vol. Specijalno izdanje No. 10. \v{S}tamparovi dani, 2018.}, volume = {Vol.7}, number = {No.1}, issn = {2233-1220}, title = {FREQUENCY OF VEGETABLE CONSUMPTION AMONG NURSES}, keyword = {nurse, consumption, vegetables} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • /





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font