Pregled bibliografske jedinice broj: 996167
Povrće, korovi i herbicidi
Povrće, korovi i herbicidi // 4. hrvatski stručni skup o proizvodnji povrća
Sveti Martin na Muri, Hrvatska, 2018. str. 31-33 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 996167 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Povrće, korovi i herbicidi
(Vegetables, weeds and herbicides)
Autori
Barić, Klara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
4. hrvatski stručni skup o proizvodnji povrća
/ - , 2018, 31-33
Skup
4. hrvatski stručni skup o proizvodnji povrća "Hrvatsko povrće"
Mjesto i datum
Sveti Martin na Muri, Hrvatska, 28.11.2018. - 30.11.2018
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
male namjene, povrće, ograničen izbor herbicida
(minor uses, lvegetables, imited choice herbicides)
Sažetak
Proizvodnja povrća je visokodohodovna poljoprivredna proizvodnja po jedinici površine. U nekoliko država SAD-a (Kalifornija, Florida, Oregon) vrijednost «malih kultura» doseže 80-90% ukupne vrijednosti poljoprivredne proizvodnje. Upravo u činjenici da su povrćarske kulture „male kulture“ leži problematika suzbijanja korova u povrću. S jedne strane, kao male kulture nisu u fokusu interesa (zbog ekonomskog interesa) kemijske industrije u cilju istraživanja herbicida za primjenu u povrću. S druge strane, povrće je skupina s vrlo velikim brojem kultura, za razliku od ratarstva gdje se najčešće misli na 5 - 7 različitih vrsta. S gledišta problematike suzbijanja korova u povrću posebno treba istaknuti da povrćarske kulture imaju vrlo slabe kompeticijske sposobnosti zbog čega ih korovi lako nadvladaju. Za razliku od ratarskih kultura u kojima kritično razdoblje zakorovljenosti (KRZ) traje relativno kratko, u usjevima/nasadima povrća KRZ često traje dulje od polovine ukupnog razdoblja vegetacije. Sve navedene značajke povrća imaju znatan utjecaj na pristup i mogućnosti suzbijanja korova u povrću.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)