Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 996098

Kvaliteta matične mliječi: trenutno stanje i mogućnost poboljšanja kvalitete


Flanjak, Ivana; Primorac, Ljiljana; Bilić Rajs, Blanka
Kvaliteta matične mliječi: trenutno stanje i mogućnost poboljšanja kvalitete // 9. NACIONALNA KONFERENCIJA O SIGURNOSTI I KAKVOĆI PČELINJIH PROIZVODA, MEHANIZMI TRŽIŠNOG UREĐENJA / Lušić, Dražen (ur.).
Rijeka: Medicinski fakultet Sveučilište u Rijeci, 2019. str. 23-23 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 996098 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kvaliteta matične mliječi: trenutno stanje i mogućnost poboljšanja kvalitete
(Royal jelly quality: current state and possibility of quality improvement)

Autori
Flanjak, Ivana ; Primorac, Ljiljana ; Bilić Rajs, Blanka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
9. NACIONALNA KONFERENCIJA O SIGURNOSTI I KAKVOĆI PČELINJIH PROIZVODA, MEHANIZMI TRŽIŠNOG UREĐENJA / Lušić, Dražen - Rijeka : Medicinski fakultet Sveučilište u Rijeci, 2019, 23-23

ISBN
978-953-7957-83-4

Skup
9. nacionalna konferencija o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda - Mehanizmi tržišnog uređenja

Mjesto i datum
Novi Vinodolski, Hrvatska, 12.04.2019

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
matična mliječ, kvaliteta
(royal jelly, quality)

Sažetak
Matična mliječ je jedan od najcjenjenijih pčelinjih proizvoda, koji se sve češće konzumira u prirodnom obliku (kao svježa ili liofilizirana), ili se dodaje u druge proizvode (dodaci prehrani, medicinski proizvodi) kao funkcionalni sastojak. Međutim, proizvodnja matične mliječi u Republici Hrvatskoj još uvijek je mala u usporedbi s proizvodnjom drugih pčelinjih proizvoda. Mogući razlozi leže u zahtjevnoj tehnologiji i daljnjem rukovanju i/ili u nepostojanju kriterija kvalitete i autentičnosti. Naime, do danas ne postoje zakonske odredbe na nacionalnoj razini kojima je regulirana kvaliteta matične mliječi. Na međunarodnoj razini izdane su tek smjernice za kvalitetu matične mliječi u kojima su navedeni parametri karakterizacije s prihvatljivim vrijednostima i metode određivanja istih. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti kemijski sastav matične mliječi proizvedene u Republici Hrvatskoj te provjeriti kvalitetu iste u odnosu na preporučene vrijednosti. Poznavanje fizikalno-kemijskih karakteristika matične mliječi od koristi je u prvom redu pčelarima jer će dobiti podatke o kemijskom sastavu i kvaliteti matične mliječi koju proizvode te time povećati konkurentnost na tržištu. S druge strane, podaci iz ovog istraživanja bitni su i za potrošače budući da je potrošnja matične mliječi u stalnom porastu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ivana Flanjak (autor)

Avatar Url Blanka Bilić Rajs (autor)

Avatar Url Ljiljana Primorac (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Flanjak, Ivana; Primorac, Ljiljana; Bilić Rajs, Blanka
Kvaliteta matične mliječi: trenutno stanje i mogućnost poboljšanja kvalitete // 9. NACIONALNA KONFERENCIJA O SIGURNOSTI I KAKVOĆI PČELINJIH PROIZVODA, MEHANIZMI TRŽIŠNOG UREĐENJA / Lušić, Dražen (ur.).
Rijeka: Medicinski fakultet Sveučilište u Rijeci, 2019. str. 23-23 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)
Flanjak, I., Primorac, L. & Bilić Rajs, B. (2019) Kvaliteta matične mliječi: trenutno stanje i mogućnost poboljšanja kvalitete. U: Lušić, D. (ur.)9. NACIONALNA KONFERENCIJA O SIGURNOSTI I KAKVOĆI PČELINJIH PROIZVODA, MEHANIZMI TRŽIŠNOG UREĐENJA.
@article{article, author = {Flanjak, Ivana and Primorac, Ljiljana and Bili\'{c} Rajs, Blanka}, editor = {Lu\v{s}i\'{c}, D.}, year = {2019}, pages = {23-23}, keywords = {mati\v{c}na mlije\v{c}, kvaliteta}, isbn = {978-953-7957-83-4}, title = {Kvaliteta mati\v{c}ne mlije\v{c}i: trenutno stanje i mogu\'{c}nost pobolj\v{s}anja kvalitete}, keyword = {mati\v{c}na mlije\v{c}, kvaliteta}, publisher = {Medicinski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}te u Rijeci}, publisherplace = {Novi Vinodolski, Hrvatska} }
@article{article, author = {Flanjak, Ivana and Primorac, Ljiljana and Bili\'{c} Rajs, Blanka}, editor = {Lu\v{s}i\'{c}, D.}, year = {2019}, pages = {23-23}, keywords = {royal jelly, quality}, isbn = {978-953-7957-83-4}, title = {Royal jelly quality: current state and possibility of quality improvement}, keyword = {royal jelly, quality}, publisher = {Medicinski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}te u Rijeci}, publisherplace = {Novi Vinodolski, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font