Pregled bibliografske jedinice broj: 996098
Kvaliteta matične mliječi: trenutno stanje i mogućnost poboljšanja kvalitete
Kvaliteta matične mliječi: trenutno stanje i mogućnost poboljšanja kvalitete // 9. NACIONALNA KONFERENCIJA O SIGURNOSTI I KAKVOĆI PČELINJIH PROIZVODA, MEHANIZMI TRŽIŠNOG UREĐENJA / Lušić, Dražen (ur.).
Rijeka: Medicinski fakultet Sveučilište u Rijeci, 2019. str. 23-23 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 996098 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta matične mliječi: trenutno stanje i mogućnost poboljšanja kvalitete
(Royal jelly quality: current state and possibility of quality improvement)
Autori
Flanjak, Ivana ; Primorac, Ljiljana ; Bilić Rajs, Blanka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
9. NACIONALNA KONFERENCIJA O SIGURNOSTI I KAKVOĆI PČELINJIH PROIZVODA, MEHANIZMI TRŽIŠNOG UREĐENJA
/ Lušić, Dražen - Rijeka : Medicinski fakultet Sveučilište u Rijeci, 2019, 23-23
ISBN
978-953-7957-83-4
Skup
9. nacionalna konferencija o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda - Mehanizmi tržišnog uređenja
Mjesto i datum
Novi Vinodolski, Hrvatska, 12.04.2019
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
matična mliječ, kvaliteta
(royal jelly, quality)
Sažetak
Matična mliječ je jedan od najcjenjenijih pčelinjih proizvoda, koji se sve češće konzumira u prirodnom obliku (kao svježa ili liofilizirana), ili se dodaje u druge proizvode (dodaci prehrani, medicinski proizvodi) kao funkcionalni sastojak. Međutim, proizvodnja matične mliječi u Republici Hrvatskoj još uvijek je mala u usporedbi s proizvodnjom drugih pčelinjih proizvoda. Mogući razlozi leže u zahtjevnoj tehnologiji i daljnjem rukovanju i/ili u nepostojanju kriterija kvalitete i autentičnosti. Naime, do danas ne postoje zakonske odredbe na nacionalnoj razini kojima je regulirana kvaliteta matične mliječi. Na međunarodnoj razini izdane su tek smjernice za kvalitetu matične mliječi u kojima su navedeni parametri karakterizacije s prihvatljivim vrijednostima i metode određivanja istih. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti kemijski sastav matične mliječi proizvedene u Republici Hrvatskoj te provjeriti kvalitetu iste u odnosu na preporučene vrijednosti. Poznavanje fizikalno-kemijskih karakteristika matične mliječi od koristi je u prvom redu pčelarima jer će dobiti podatke o kemijskom sastavu i kvaliteti matične mliječi koju proizvode te time povećati konkurentnost na tržištu. S druge strane, podaci iz ovog istraživanja bitni su i za potrošače budući da je potrošnja matične mliječi u stalnom porastu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek