Pregled bibliografske jedinice broj: 995386
Rezistencija transformiranih sojeva kvasca s pojačanom ekspresijom odabranih gena na inhibitore rasta
Rezistencija transformiranih sojeva kvasca s pojačanom ekspresijom odabranih gena na inhibitore rasta, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 995386 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Rezistencija transformiranih sojeva kvasca s pojačanom ekspresijom odabranih gena na inhibitore rasta
(Resistance of transformed yeast breeds with overexpression of selected genes on growth inhibitors)
Autori
Moguš, Leo
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.07
Godina
2018
Stranica
25
Mentor
Svetec, Ivan-Krešimir
Neposredni voditelj
Štafa, Anamarija
Ključne riječi
ATR1, G2, ZWF1, GSH1, FLR1, YAP1, YML, YDR, AC, kvasac, plazmid, rezistencija, inhibitori rasta
(ATR1, G2, ZWF1, GSH1, FLR1, YAP1, YML, YDR, AC, yeast, plasmid, resistance, grow inhibitors)
Sažetak
Jedan od pravaca razvoja u svrhu zadovoljavanja stalno rastućih potreba za energijom je proizvodnja biogoriva odnosno bioetanola iz otpadnih sirovina poljoprivrede, šumarstva i drvoprerađivačke industrije. Ove lignocelulozne sirovine su izvor jednostavnih šećera koji se fermentiraju u etanol. U ovim bioprocesima, zbog svojih mnogobrojnih prednosti, radni mikroorganizam je kvasac Saccharomyces cerevisiae. Međutim, spojevi koje kvasac može fermentirati, iz lignoceluloznih sirovina se dobivaju predobradom sirovine, tijekom koje nastaju i inhibitori rasta i fermentacije, kao što su octena i levulinska kiselina te 2- furaldehid. Budući da ovi spojevi uvelike otežavaju proizvodnju bioetanola, mnoga istraživanja su usmjerena prema konstrukciji novih sojeva kvasca, otpornijih na inhibitore rasta i fermentacije. Zbog toga je u ovom radu istražen utjecaj ekspresije osam gena na otpornost soja kvasca, izoliranog Sladorane d.o.o. Županja, prema pojedinim inhibitorima rasta. Dobiveni rezultati ukazuju na zaključak da pojačana ekspresija gena YAP1 i CTA1 doprinosi otpornosti kvasca na levulinsku kiselinu i 2-furaldehid te da na otpornost kvasca prema 2-furaldehidu pozitivno utječe i pojačana ekspresija gena ATR1 i GSH1.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb