Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 995377

Optimiziranje metode za brzo određivanje vijabilnosti kvasaca


Radović, Mia
Optimiziranje metode za brzo određivanje vijabilnosti kvasaca, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 995377 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimiziranje metode za brzo određivanje vijabilnosti kvasaca
(Optimization of method for fast assesment of yeast viability)

Autori
Radović, Mia

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
08.09

Godina
2017

Stranica
33

Mentor
Štafa, Anamarija

Neposredni voditelj
Štafa, Anamarija

Ključne riječi
fluorescencijska mikroskopija, Dekkera bruxellensis, Saccharomyces cerevisiae, vijabilnost
(fluorescence microscopy, Dekkera bruxellensis, Saccharomyces cerevisiae, viability)

Sažetak
Alkoholna fermentacija proces je proizvodnje etanola iz fermentabilnih šećera, a najčešće ju provode kvasci iz roda Saccharomyces. Proces je potrebno kontinuirano nadzirati zbog pravovremenog otkrivanja potencijalne kontaminacije nepoželjnim mikroorganizmima. Jedan od važnih proizvodnih parametara je vijabilnost stanica kvasaca, no klasične mikrobiološke metode koje se koriste za analizu često su dugotrajne. Cilj ovog rada bio je optimizirati metodu za brzo određivanje postotka nevijabilnih stanica kvasaca, temeljenu na fluorescencijskoj mikroskopiji, pri čemu su korišteni kvasac Saccharomyces cerevisiae, koji provodi alkoholnu fermentaciju mošta, i kvasac Dekkera bruxellensis, najčešći kontaminant tijekom proizvodnje vina. Za usporednu analizu postotka nevijabilnih stanica u kulturi korištene su komercijalno dostupne fluorescentne boje: akridin oranž, floksin B, propidij jodid i tripan plavo, a rezultati su uspoređeni s postotkom nevijabilnih stanica određenim bojenjem metilenskim modrilom. Utvrđeno je da se bojanje tripan plavim ili propidij jodidom može koristiti za pouzdano određivanje postotka nevijabilnih stanica kvasaca S. cerevisiae i D. bruxellensis.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Anamarija Štafa (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Radović, Mia
Optimiziranje metode za brzo određivanje vijabilnosti kvasaca, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Radović, M. (2017) 'Optimiziranje metode za brzo određivanje vijabilnosti kvasaca', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Radovi\'{c}, Mia}, year = {2017}, pages = {33}, keywords = {fluorescencijska mikroskopija, Dekkera bruxellensis, Saccharomyces cerevisiae, vijabilnost}, title = {Optimiziranje metode za brzo odre\djivanje vijabilnosti kvasaca}, keyword = {fluorescencijska mikroskopija, Dekkera bruxellensis, Saccharomyces cerevisiae, vijabilnost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Radovi\'{c}, Mia}, year = {2017}, pages = {33}, keywords = {fluorescence microscopy, Dekkera bruxellensis, Saccharomyces cerevisiae, viability}, title = {Optimization of method for fast assesment of yeast viability}, keyword = {fluorescence microscopy, Dekkera bruxellensis, Saccharomyces cerevisiae, viability}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font