Pregled bibliografske jedinice broj: 995377
Optimiziranje metode za brzo određivanje vijabilnosti kvasaca
Optimiziranje metode za brzo određivanje vijabilnosti kvasaca, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 995377 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Optimiziranje metode za brzo određivanje vijabilnosti kvasaca
(Optimization of method for fast assesment of yeast viability)
Autori
Radović, Mia
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.09
Godina
2017
Stranica
33
Mentor
Štafa, Anamarija
Neposredni voditelj
Štafa, Anamarija
Ključne riječi
fluorescencijska mikroskopija, Dekkera bruxellensis, Saccharomyces cerevisiae, vijabilnost
(fluorescence microscopy, Dekkera bruxellensis, Saccharomyces cerevisiae, viability)
Sažetak
Alkoholna fermentacija proces je proizvodnje etanola iz fermentabilnih šećera, a najčešće ju provode kvasci iz roda Saccharomyces. Proces je potrebno kontinuirano nadzirati zbog pravovremenog otkrivanja potencijalne kontaminacije nepoželjnim mikroorganizmima. Jedan od važnih proizvodnih parametara je vijabilnost stanica kvasaca, no klasične mikrobiološke metode koje se koriste za analizu često su dugotrajne. Cilj ovog rada bio je optimizirati metodu za brzo određivanje postotka nevijabilnih stanica kvasaca, temeljenu na fluorescencijskoj mikroskopiji, pri čemu su korišteni kvasac Saccharomyces cerevisiae, koji provodi alkoholnu fermentaciju mošta, i kvasac Dekkera bruxellensis, najčešći kontaminant tijekom proizvodnje vina. Za usporednu analizu postotka nevijabilnih stanica u kulturi korištene su komercijalno dostupne fluorescentne boje: akridin oranž, floksin B, propidij jodid i tripan plavo, a rezultati su uspoređeni s postotkom nevijabilnih stanica određenim bojenjem metilenskim modrilom. Utvrđeno je da se bojanje tripan plavim ili propidij jodidom može koristiti za pouzdano određivanje postotka nevijabilnih stanica kvasaca S. cerevisiae i D. bruxellensis.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Anamarija Štafa
(mentor)