Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 995106

Utjecaj pripremnih tehnika i termičkih postupaka procesiranja na sadržaj ostataka pesticida u namirnicama


Miletić, Marina; Murati, Teuta; Puntarić, Ada; Bilandžić, Nina; Kmetič, Ivana
Utjecaj pripremnih tehnika i termičkih postupaka procesiranja na sadržaj ostataka pesticida u namirnicama // Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition, 13 (2018), 3-4; 78-85 doi:10.31895/hcptbn.13.3-4.12 (recenziran, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 995106 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj pripremnih tehnika i termičkih postupaka procesiranja na sadržaj ostataka pesticida u namirnicama
(Effect of preparatory steps and thermal processing on pesticide residues in food)

Autori
Miletić, Marina ; Murati, Teuta ; Puntarić, Ada ; Bilandžić, Nina ; Kmetič, Ivana

Izvornik
Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition (1847-3423) 13 (2018), 3-4; 78-85

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
hrana, pesticidi, pranje, guljenje, termičko procesiranje, faktor procesiranja
(food, pesticides, washing, peeling, thermal processing, processing factor)

Sažetak
Suvremena proizvodnja prehrambenih proizvoda gotovo je nezamisliva bez upotrebe pesticida. Porast kontaminacije hrane ostacima pesticida je doveo do povećane potrebe za otkrivanjem načina za njihovo uklanjanje. Brojne tehnike procesiranja hrane, bilo u industriji ili u kućanstvima, mogu dovesti do promjene njihovog sadržaja u namirnici. Njihovo uklanjanje iz namirnice ovisi o kemijskim karakteristikama pesticida te vrsti namirnice u kojoj se nalaze kao i o načinu procesiranja namirnice. Razni pripremni (pranje vodom ili otopinama, guljenje) te termički postupci obrade (pasterizacija, blanširanje, kuhanje, prženje, pečenje) koji se koriste u procesima pripreme hrane mogu dovesti do promjene (najčešće smanjenja) sadržaja ostataka pesticida. U ovom radu prikazan je utjecaj najzastupljenijih pripremnih tehnika te termičkih postupaka procesiranja namirnica na sadržaj ostataka pesticida u krajnjim proizvodima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Teuta Murati (autor)

Avatar Url Ivana Kmetič (autor)

Avatar Url Nina Bilandžić (autor)

Avatar Url Marina Miletić (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Miletić, Marina; Murati, Teuta; Puntarić, Ada; Bilandžić, Nina; Kmetič, Ivana
Utjecaj pripremnih tehnika i termičkih postupaka procesiranja na sadržaj ostataka pesticida u namirnicama // Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition, 13 (2018), 3-4; 78-85 doi:10.31895/hcptbn.13.3-4.12 (recenziran, pregledni rad, znanstveni)
Miletić, M., Murati, T., Puntarić, A., Bilandžić, N. & Kmetič, I. (2018) Utjecaj pripremnih tehnika i termičkih postupaka procesiranja na sadržaj ostataka pesticida u namirnicama. Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition, 13 (3-4), 78-85 doi:10.31895/hcptbn.13.3-4.12.
@article{article, author = {Mileti\'{c}, Marina and Murati, Teuta and Puntari\'{c}, Ada and Biland\v{z}i\'{c}, Nina and Kmeti\v{c}, Ivana}, year = {2018}, pages = {78-85}, DOI = {10.31895/hcptbn.13.3-4.12}, keywords = {hrana, pesticidi, pranje, guljenje, termi\v{c}ko procesiranje, faktor procesiranja}, journal = {Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition}, doi = {10.31895/hcptbn.13.3-4.12}, volume = {13}, number = {3-4}, issn = {1847-3423}, title = {Utjecaj pripremnih tehnika i termi\v{c}kih postupaka procesiranja na sadr\v{z}aj ostataka pesticida u namirnicama}, keyword = {hrana, pesticidi, pranje, guljenje, termi\v{c}ko procesiranje, faktor procesiranja} }
@article{article, author = {Mileti\'{c}, Marina and Murati, Teuta and Puntari\'{c}, Ada and Biland\v{z}i\'{c}, Nina and Kmeti\v{c}, Ivana}, year = {2018}, pages = {78-85}, DOI = {10.31895/hcptbn.13.3-4.12}, keywords = {food, pesticides, washing, peeling, thermal processing, processing factor}, journal = {Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition}, doi = {10.31895/hcptbn.13.3-4.12}, volume = {13}, number = {3-4}, issn = {1847-3423}, title = {Effect of preparatory steps and thermal processing on pesticide residues in food}, keyword = {food, pesticides, washing, peeling, thermal processing, processing factor} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • EBSCO-HOST
  • DOAJ
  • PROQUEST
  • JOURNAL SEEK
  • ULRICH'S
  • INDEX COPERNICUS
  • OPEN J-GATE
  • NEWJOUR
  • THE KNOWLEDGE NETWORK
  • HRČAK


Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font