Pregled bibliografske jedinice broj: 995106
Utjecaj pripremnih tehnika i termičkih postupaka procesiranja na sadržaj ostataka pesticida u namirnicama
Utjecaj pripremnih tehnika i termičkih postupaka procesiranja na sadržaj ostataka pesticida u namirnicama // Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition, 13 (2018), 3-4; 78-85 doi:10.31895/hcptbn.13.3-4.12 (recenziran, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 995106 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj pripremnih tehnika i termičkih postupaka procesiranja na sadržaj ostataka pesticida u namirnicama
(Effect of preparatory steps and thermal processing on pesticide residues in food)
Autori
Miletić, Marina ; Murati, Teuta ; Puntarić, Ada ; Bilandžić, Nina ; Kmetič, Ivana
Izvornik
Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition (1847-3423) 13
(2018), 3-4;
78-85
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
hrana, pesticidi, pranje, guljenje, termičko procesiranje, faktor procesiranja
(food, pesticides, washing, peeling, thermal processing, processing factor)
Sažetak
Suvremena proizvodnja prehrambenih proizvoda gotovo je nezamisliva bez upotrebe pesticida. Porast kontaminacije hrane ostacima pesticida je doveo do povećane potrebe za otkrivanjem načina za njihovo uklanjanje. Brojne tehnike procesiranja hrane, bilo u industriji ili u kućanstvima, mogu dovesti do promjene njihovog sadržaja u namirnici. Njihovo uklanjanje iz namirnice ovisi o kemijskim karakteristikama pesticida te vrsti namirnice u kojoj se nalaze kao i o načinu procesiranja namirnice. Razni pripremni (pranje vodom ili otopinama, guljenje) te termički postupci obrade (pasterizacija, blanširanje, kuhanje, prženje, pečenje) koji se koriste u procesima pripreme hrane mogu dovesti do promjene (najčešće smanjenja) sadržaja ostataka pesticida. U ovom radu prikazan je utjecaj najzastupljenijih pripremnih tehnika te termičkih postupaka procesiranja namirnica na sadržaj ostataka pesticida u krajnjim proizvodima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- EBSCO-HOST
- DOAJ
- PROQUEST
- JOURNAL SEEK
- ULRICH'S
- INDEX COPERNICUS
- OPEN J-GATE
- NEWJOUR
- THE KNOWLEDGE NETWORK
- HRČAK