Pregled bibliografske jedinice broj: 994741
Furani u hrani
Furani u hrani, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 994741 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Furani u hrani
(Furans in food)
Autori
Dobroslavić, Erika
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.09
Godina
2018
Stranica
21
Mentor
Rimac Brnčić, Suzana
Ključne riječi
dječja hrana, furan, kava, konzervirana hrana, toplinska obrada
(baby food, coffee, canned food, furan, heat treatment)
Sažetak
Furan je kemijski spoj koji može biti prirodno prisutan u hrani u vrlo niskim koncentracijama, ali može nastati i prilikom toplinske obrade iz različitih izvora. Od 1995. godine nalazi se na popisu Međunarodne agencije za istraživanje raka kao vjerojatno kancerogena tvar za ljude. U ovom radu dat je pregled nastanka furana iz prekursora i to toplinskom degradacijom određenih aminokiselina, degradacijom šećera, oksidacijom polinezasićenih masnih kiselina i karotenoida te oksidacijom askorbinske kiseline. Također su opisani čimbenici koji utječu na povećanje razine furana u hrani (pH vrijednost, redoks potencijal, vrijeme i temperatura) i na smanjenje razine furana u hrani (podgrijavanje hrane, miješanje, stajanje hrane nakon pripreme, način pripreme napitaka). Najviše koncentracije furana zabilježene su u kavi, dječjoj hrani i konzerviranoj hrani.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb