Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 99418

Mikrobi kao hrana. Proteini jednostaničnih organizama : podrijetlo i primjena


Duraković, Lejla; Delaš, Frane; Duraković, Senadin
Mikrobi kao hrana. Proteini jednostaničnih organizama : podrijetlo i primjena // Kemija u Industriji, 51 (2001), 5; 287-291 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 99418 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mikrobi kao hrana. Proteini jednostaničnih organizama : podrijetlo i primjena
(Microbes as a Food Source. Single Cell-Protein : Origin and Use)

Autori
Duraković, Lejla ; Delaš, Frane ; Duraković, Senadin

Izvornik
Kemija u Industriji (0022-9830) 51 (2001), 5; 287-291

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
proteini jednostaničnih organizama; cijanobakterije; plijesni; mješovite kulture
(single-cell protein; cyanobacteria; molds; mixed cultures)

Sažetak
U radu je prikazana mogućnost namicanja hrane za sve brojniju ljudsku populaciju i udjel biotehnologije kao znanosti od koje se očekuje rješavanje problema nedostatka proteinskih namirnica i krme. Opisan je postupak dobivanja visokoproteinske hrane s pomoću odabranih sojeva mikroba. Naglašene su prednosti i nedostaci brzog i jeftinog dobivanja proteina jednostaničnih mikroba, koji već odavna imaju odlučujuću primjenu u ponovnom iskorištavanju otpadnih tvari za sintezu proteina kojima se poglavito služimo u pripravi krmnih smjesa, ali i u proizvodnji hrane.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
058401

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Frane Delaš (autor)

Avatar Url Lejla Duraković (autor)

Avatar Url Senadin Duraković (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Duraković, Lejla; Delaš, Frane; Duraković, Senadin
Mikrobi kao hrana. Proteini jednostaničnih organizama : podrijetlo i primjena // Kemija u Industriji, 51 (2001), 5; 287-291 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
Duraković, L., Delaš, F. & Duraković, S. (2001) Mikrobi kao hrana. Proteini jednostaničnih organizama : podrijetlo i primjena. Kemija u Industriji, 51 (5), 287-291.
@article{article, author = {Durakovi\'{c}, Lejla and Dela\v{s}, Frane and Durakovi\'{c}, Senadin}, year = {2001}, pages = {287-291}, keywords = {proteini jednostani\v{c}nih organizama, cijanobakterije, plijesni, mje\v{s}ovite kulture}, journal = {Kemija u Industriji}, volume = {51}, number = {5}, issn = {0022-9830}, title = {Mikrobi kao hrana. Proteini jednostani\v{c}nih organizama : podrijetlo i primjena}, keyword = {proteini jednostani\v{c}nih organizama, cijanobakterije, plijesni, mje\v{s}ovite kulture} }
@article{article, author = {Durakovi\'{c}, Lejla and Dela\v{s}, Frane and Durakovi\'{c}, Senadin}, year = {2001}, pages = {287-291}, keywords = {single-cell protein, cyanobacteria, molds, mixed cultures}, journal = {Kemija u Industriji}, volume = {51}, number = {5}, issn = {0022-9830}, title = {Microbes as a Food Source. Single Cell-Protein : Origin and Use}, keyword = {single-cell protein, cyanobacteria, molds, mixed cultures} }

Časopis indeksira:


  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Analytical Abstracts
  • CAB Abstracts
  • CA Search (Chemical Abstracts)
  • Chemical Engineering and Biotechnology Abstracts
  • Chemical Engineering Abstract





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font