Pregled bibliografske jedinice broj: 99418
Mikrobi kao hrana. Proteini jednostaničnih organizama : podrijetlo i primjena
Mikrobi kao hrana. Proteini jednostaničnih organizama : podrijetlo i primjena // Kemija u Industriji, 51 (2001), 5; 287-291 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 99418 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikrobi kao hrana. Proteini jednostaničnih organizama : podrijetlo i primjena
(Microbes as a Food Source. Single Cell-Protein : Origin and Use)
Autori
Duraković, Lejla ; Delaš, Frane ; Duraković, Senadin
Izvornik
Kemija u Industriji (0022-9830) 51
(2001), 5;
287-291
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
proteini jednostaničnih organizama; cijanobakterije; plijesni; mješovite kulture
(single-cell protein; cyanobacteria; molds; mixed cultures)
Sažetak
U radu je prikazana mogućnost namicanja hrane za sve brojniju ljudsku populaciju i udjel biotehnologije kao znanosti od koje se očekuje rješavanje problema nedostatka proteinskih namirnica i krme. Opisan je postupak dobivanja visokoproteinske hrane s pomoću odabranih sojeva mikroba. Naglašene su prednosti i nedostaci brzog i jeftinog dobivanja proteina jednostaničnih mikroba, koji već odavna imaju odlučujuću primjenu u ponovnom iskorištavanju otpadnih tvari za sintezu proteina kojima se poglavito služimo u pripravi krmnih smjesa, ali i u proizvodnji hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
058401
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Analytical Abstracts
- CAB Abstracts
- CA Search (Chemical Abstracts)
- Chemical Engineering and Biotechnology Abstracts
- Chemical Engineering Abstract