Pregled bibliografske jedinice broj: 993219
Brza hrana u svakodnevnoj prehrani
Brza hrana u svakodnevnoj prehrani // Knjiga sažetaka 10. međunarodni znanstveno-stručni skup hranom do zdravlja / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhad (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017. str. 29-29 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 993219 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Brza hrana u svakodnevnoj prehrani
(Fast food in daily diet)
Autori
Rakocija, Ante ; Matijević, Bojan ; Mabić, Mirela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka 10. međunarodni znanstveno-stručni skup hranom do zdravlja
/ Šubarić, Drago ; Jašić, Midhad - Osijek : Tuzla : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017, 29-29
ISBN
978-953-7005-49-8
Skup
10. međunarodni znanstveno-stručni skup hranom do zdravlja
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 12.10.2017. - 13.10.2017
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
brza hrana, konzumacija, prehrambene navike, stavovi
(fast food, consumption, eating habits, attitudes)
Sažetak
Današnji život se generalno opisuje riječima dinamičan i brz, što od pojedinca zahtjeva kontinuiranu i konstantnu posvećenost poslovnim obvezama. Pod pritiskom obveza ljudi sve manje vremena posvećuju pravilnoj prehrani te je posljednjih dvadesetak godina konzumacija brze hrane iznimno porasla. U radu su prezentirani rezultati istraživanja ponašanje i stavova ispitanika u kontekstu brze hrane. Istraživanje je provedeno početkom lipnja 2017. godine u Karlovcu, a korišten je prigodno pripremljeni anketni upitnik. Slučajnim uzorkom je obuhvaćeno 100 ispitanika. Deskriptivna statistička analiza je provedena u Microsoft Office Excel-u 2007. Skoro 90% ispitanika konzumira brzu hranu, uglavnom kao međuobrok (38%) i ručak (35%), najčešće pizzu (55%), hamburgere (47%), pomfrit (46%) i ćevape (46%). Brzu hranu najčešće kupuju u specijaliziranim restoranima brze hrane, a uz nju najčešće piju gazirana pića (51%) i vodu (47%). Skoro polovina ispitanika brzu hranu smatra ukusnom što im je, uz cijenu, vrlo važan kriterij pri odabiru. Većina ispitanika razumije rizike koje za zdravlje mogu imati loše prehrambene navike, a skoro polovina ne razmišlja o promjeni načina prehrane. Brza hrana je znatno zastupljena u svakodnevnoj prehrani te u budućnosti treba ulagati velike napore kako bi se promijenile navike ljudi s ciljem postizanja pozitivnog utjecaja na zdravlje i kvalitetu življenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija