Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 993219

Brza hrana u svakodnevnoj prehrani


Rakocija, Ante; Matijević, Bojan; Mabić, Mirela
Brza hrana u svakodnevnoj prehrani // Knjiga sažetaka 10. međunarodni znanstveno-stručni skup hranom do zdravlja / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhad (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017. str. 29-29 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 993219 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Brza hrana u svakodnevnoj prehrani
(Fast food in daily diet)

Autori
Rakocija, Ante ; Matijević, Bojan ; Mabić, Mirela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka 10. međunarodni znanstveno-stručni skup hranom do zdravlja / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhad - Osijek : Tuzla : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017, 29-29

ISBN
978-953-7005-49-8

Skup
10. međunarodni znanstveno-stručni skup hranom do zdravlja

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 12.10.2017. - 13.10.2017

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
brza hrana, konzumacija, prehrambene navike, stavovi
(fast food, consumption, eating habits, attitudes)

Sažetak
Današnji život se generalno opisuje riječima dinamičan i brz, što od pojedinca zahtjeva kontinuiranu i konstantnu posvećenost poslovnim obvezama. Pod pritiskom obveza ljudi sve manje vremena posvećuju pravilnoj prehrani te je posljednjih dvadesetak godina konzumacija brze hrane iznimno porasla. U radu su prezentirani rezultati istraživanja ponašanje i stavova ispitanika u kontekstu brze hrane. Istraživanje je provedeno početkom lipnja 2017. godine u Karlovcu, a korišten je prigodno pripremljeni anketni upitnik. Slučajnim uzorkom je obuhvaćeno 100 ispitanika. Deskriptivna statistička analiza je provedena u Microsoft Office Excel-u 2007. Skoro 90% ispitanika konzumira brzu hranu, uglavnom kao međuobrok (38%) i ručak (35%), najčešće pizzu (55%), hamburgere (47%), pomfrit (46%) i ćevape (46%). Brzu hranu najčešće kupuju u specijaliziranim restoranima brze hrane, a uz nju najčešće piju gazirana pića (51%) i vodu (47%). Skoro polovina ispitanika brzu hranu smatra ukusnom što im je, uz cijenu, vrlo važan kriterij pri odabiru. Većina ispitanika razumije rizike koje za zdravlje mogu imati loše prehrambene navike, a skoro polovina ne razmišlja o promjeni načina prehrane. Brza hrana je znatno zastupljena u svakodnevnoj prehrani te u budućnosti treba ulagati velike napore kako bi se promijenile navike ljudi s ciljem postizanja pozitivnog utjecaja na zdravlje i kvalitetu življenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište u Karlovcu

Profili:

Avatar Url Bojan Matijevic (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Rakocija, Ante; Matijević, Bojan; Mabić, Mirela
Brza hrana u svakodnevnoj prehrani // Knjiga sažetaka 10. međunarodni znanstveno-stručni skup hranom do zdravlja / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhad (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017. str. 29-29 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Rakocija, A., Matijević, B. & Mabić, M. (2017) Brza hrana u svakodnevnoj prehrani. U: Šubarić, D. & Jašić, M. (ur.)Knjiga sažetaka 10. međunarodni znanstveno-stručni skup hranom do zdravlja.
@article{article, author = {Rakocija, Ante and Matijevi\'{c}, Bojan and Mabi\'{c}, Mirela}, year = {2017}, pages = {29-29}, keywords = {brza hrana, konzumacija, prehrambene navike, stavovi}, isbn = {978-953-7005-49-8}, title = {Brza hrana u svakodnevnoj prehrani}, keyword = {brza hrana, konzumacija, prehrambene navike, stavovi}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Rakocija, Ante and Matijevi\'{c}, Bojan and Mabi\'{c}, Mirela}, year = {2017}, pages = {29-29}, keywords = {fast food, consumption, eating habits, attitudes}, isbn = {978-953-7005-49-8}, title = {Fast food in daily diet}, keyword = {fast food, consumption, eating habits, attitudes}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font