Pregled bibliografske jedinice broj: 993216
Tehnološke i financijske smjernice za pokretanje craft pivovare
Tehnološke i financijske smjernice za pokretanje craft pivovare // Zbornik radova 3. interdisciplinarna znanstveno-stručna konferencija s međunarodnim sudjelovanjem "održivi razvoj ruralnih krajeva" / Ružić, Vlatka (ur.).
Gospić: Veleučilište Nikola Tesla u Gospiću, 2017. str. 107-118 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 993216 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnološke i financijske smjernice za pokretanje craft pivovare
(Technological and financial guidelines for craft breweries launching)
Autori
Kolić, Ivana ; Šarić, Goran ; Matijević, Bojan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 3. interdisciplinarna znanstveno-stručna konferencija s međunarodnim sudjelovanjem "održivi razvoj ruralnih krajeva"
/ Ružić, Vlatka - Gospić : Veleučilište Nikola Tesla u Gospiću, 2017, 107-118
ISBN
978-953-56202-9-7
Skup
3. interdisciplinarna znanstveno-stručna konferencija s međunarodnim sudjelovanjem "održivi razvoj ruralnih krajeva"
Mjesto i datum
Gospić, Hrvatska, 29.09.2017. - 30.09.2017
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
craft pivovara, proizvodnja piva, poslovni plan
(craft brewery, brewing, business plan)
Sažetak
Craft pivo je pivo proizvedeno u malim pivovarama na tradicionalan način, a svojim senzorskim svojstvima potrošačima pruža široku mogućnost odabira. Prednosti ovakve proizvodnje su visoka kvaliteta, kreativnost i inovativnost proizvoda, a proizvod je namijenjen ciljanoj skupini potrošača koji su manje cjenovno osjetljivi od potrošača industrijski dobivenog piva. Na rast proizvodnje craft piva u Hrvatskoj utjecala je populacija homebrewera koji su željeli proizvesti i tržištu ponuditi svoje pivo i širenje kulture konzumacije craft piva. Veliki interes potrošača za craft pivo potaknuo je poduzetnike na otvaranje novih malih inovativnih pivovara te je u posljednje tri godine otvoreno desetak novih craft pivovara. Stoga je cilj ovog rada bio prikazati tehnološke specifičnosti i financijske pokazatelje jedne male craft pivovare kapaciteta 500 l/uvarak. Prikazani su osnovni dijelovi tehnološkog proces, proizvodnja sladovine, fermentacija i odležavanje piva te potrebna oprema. Financijske smjernice su temeljene na potrebnim ulaganjima za pivovaru kapaciteta 500 l/uvarak, te projekciji računa dobiti i gubitka za period eksploatacije projekta u petogodišnjem periodu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište u Karlovcu