Pregled bibliografske jedinice broj: 993203
Mogućnosti iskorištavanja i upotrebe sirutke
Mogućnosti iskorištavanja i upotrebe sirutke // Proceedings book of 1st International conference "The holistic approach to environment” (HAE 2018) / Štrkalj, Anita ; Glavaš, Zoran ; Kalambura, Sanja (ur.).
Sisak: Association for promotion of holistic approach to enviroment, 2018. str. 438-449 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 993203 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnosti iskorištavanja i upotrebe sirutke
(Possibilities in Whey Utilization and Disposal)
Autori
Matijević, Bojan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings book of 1st International conference "The holistic approach to environment” (HAE 2018)
/ Štrkalj, Anita ; Glavaš, Zoran ; Kalambura, Sanja - Sisak : Association for promotion of holistic approach to enviroment, 2018, 438-449
Skup
1. međunarodna konferencija “Cjeloviti pristup okolišu” = 1st International Conference "the Holistic Approach to Environment"
Mjesto i datum
Sisak, Hrvatska, 13.09.2018. - 14.09.2018
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
sirutka, sastav sirutke, proizvod od sirutke
(whey, whey composition, whey products)
Sažetak
Sirutka je sporedni proizvod koji nastaje iz mlijeka tijekom proizvodnje sira i/ili kazeina. Ukupna svjetska proizvodnja sirutke u svijetu u 2016. godini iznosila je oko 190 milijuna tona s tendencijom rasta. Sirutka se tradicionalno smatrala nepoželjnim sporednim proizvodom, koji se najprije bacao, a tek kasnije koristio kao stočna hrana ili prerađivao u različite proizvode. Bez obzira na veliki potencijal, još uvijek se svega 70% sirutke koristi u prehrambenoj i fermentativnoj industriji, dok se ostatak ispušta u vodene tokove bez prethodne obrade. To predstavlja ozbiljan gubitak sirovine i uzrokuje znatne ekološke probleme, s obzirom na visoke KPK (kemijska potrošnja kisika) i BPK (biološka potrošnje kisika) vrijednosti sirutke. Ovaj rad prikazuje sastav i potencijalnu primjenu sirutke kao hrane za ljude i životinje te napredniju primjenu kao što je upotreba proteina sirutke kao promotora zdravlja i proizvodnju čitavog niza korisnih tvari.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija