Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 993203

Mogućnosti iskorištavanja i upotrebe sirutke


Matijević, Bojan
Mogućnosti iskorištavanja i upotrebe sirutke // Proceedings book of 1st International conference "The holistic approach to environment” (HAE 2018) / Štrkalj, Anita ; Glavaš, Zoran ; Kalambura, Sanja (ur.).
Sisak: Association for promotion of holistic approach to enviroment, 2018. str. 438-449 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 993203 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mogućnosti iskorištavanja i upotrebe sirutke
(Possibilities in Whey Utilization and Disposal)

Autori
Matijević, Bojan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Proceedings book of 1st International conference "The holistic approach to environment” (HAE 2018) / Štrkalj, Anita ; Glavaš, Zoran ; Kalambura, Sanja - Sisak : Association for promotion of holistic approach to enviroment, 2018, 438-449

Skup
1. međunarodna konferencija “Cjeloviti pristup okolišu” = 1st International Conference "the Holistic Approach to Environment"

Mjesto i datum
Sisak, Hrvatska, 13.09.2018. - 14.09.2018

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
sirutka, sastav sirutke, proizvod od sirutke
(whey, whey composition, whey products)

Sažetak
Sirutka je sporedni proizvod koji nastaje iz mlijeka tijekom proizvodnje sira i/ili kazeina. Ukupna svjetska proizvodnja sirutke u svijetu u 2016. godini iznosila je oko 190 milijuna tona s tendencijom rasta. Sirutka se tradicionalno smatrala nepoželjnim sporednim proizvodom, koji se najprije bacao, a tek kasnije koristio kao stočna hrana ili prerađivao u različite proizvode. Bez obzira na veliki potencijal, još uvijek se svega 70% sirutke koristi u prehrambenoj i fermentativnoj industriji, dok se ostatak ispušta u vodene tokove bez prethodne obrade. To predstavlja ozbiljan gubitak sirovine i uzrokuje znatne ekološke probleme, s obzirom na visoke KPK (kemijska potrošnja kisika) i BPK (biološka potrošnje kisika) vrijednosti sirutke. Ovaj rad prikazuje sastav i potencijalnu primjenu sirutke kao hrane za ljude i životinje te napredniju primjenu kao što je upotreba proteina sirutke kao promotora zdravlja i proizvodnju čitavog niza korisnih tvari.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište u Karlovcu

Profili:

Avatar Url Bojan Matijevic (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Matijević, Bojan
Mogućnosti iskorištavanja i upotrebe sirutke // Proceedings book of 1st International conference "The holistic approach to environment” (HAE 2018) / Štrkalj, Anita ; Glavaš, Zoran ; Kalambura, Sanja (ur.).
Sisak: Association for promotion of holistic approach to enviroment, 2018. str. 438-449 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Matijević, B. (2018) Mogućnosti iskorištavanja i upotrebe sirutke. U: Štrkalj, A., Glavaš, Z. & Kalambura, S. (ur.)Proceedings book of 1st International conference "The holistic approach to environment” (HAE 2018).
@article{article, author = {Matijevi\'{c}, Bojan}, year = {2018}, pages = {438-449}, keywords = {sirutka, sastav sirutke, proizvod od sirutke}, title = {Mogu\'{c}nosti iskori\v{s}tavanja i upotrebe sirutke}, keyword = {sirutka, sastav sirutke, proizvod od sirutke}, publisher = {Association for promotion of holistic approach to enviroment}, publisherplace = {Sisak, Hrvatska} }
@article{article, author = {Matijevi\'{c}, Bojan}, year = {2018}, pages = {438-449}, keywords = {whey, whey composition, whey products}, title = {Possibilities in Whey Utilization and Disposal}, keyword = {whey, whey composition, whey products}, publisher = {Association for promotion of holistic approach to enviroment}, publisherplace = {Sisak, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font