Pregled bibliografske jedinice broj: 993061
Karakterizacija klorogenskih kiselina iz kave primjenom protočne stripping kronopotenciometrije
Karakterizacija klorogenskih kiselina iz kave primjenom protočne stripping kronopotenciometrije, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
CROSBI ID: 993061 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakterizacija klorogenskih kiselina iz kave primjenom protočne stripping kronopotenciometrije
(Characterization of Chlorogenic Acids in Coffee Using Flow Through Stripping Chronopotentiometry)
Autori
Mandić, Ivo
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek, Hrvatska
Datum
21.01
Godina
2019
Stranica
50
Mentor
Tomac, Ivana
Ključne riječi
Klorogenske kiseline ; kava ; protočna stripping kronopotenciometrija ; ukupni polifenoli
(chlorogenic acids ; coffee ; flowthrough stripping chronopotentiometry ; total polyphenols)
Sažetak
Klorogenske kiseline ubrajaju se u hidroksicimetne kiseline, a nastale su reakcijom između kafeinske i kina kiseline. Prema svom sadržaju, klorogenske kiseline najzastupljenije su u kavi. Kava je jedan od omiljenih napitaka uz čaj i kakao. Zadatak ovog diplomskog rada bio je primjena protočne stripping kronopotenciometrije na elektrokemijska svojstva klorogenskih kiselina u mljevenim kavama (Barcaffe Classic, Franck Jubilarna Sensual, Arabesca Minas, Gloria Minas) i instant kavama (Jacobs Monarch, Nescafé Gold, Jacobs Cronat Gold i Franck Classic). Radna elektroda je bila usitnjeni staklasti ugljik, srebro/srebro klorid kao referentna elektroda i platina kao pomoćna elektroda. Elektrokemijska mjerenja odvijala su se u fosfatnom puferu različitih pH vrijednosti. Na osnovi istraživanja elektrokemijskih svojstava klorogenske kiseline u usporedbi s kafeinskom kiselinom, a primjenom FTSCP metode, može se zaključiti da na njihova elektrokemijska svojstva značajno utječe kemijska struktura, primijenjena višestruka uzastopna polarizacija i koncentracije analita. Rezultati sadržaja ukupnih klorogenskih kiselina u ispitivanim kavama dobiveni primjenom elektrokemijske metode uspoređeni su s rezultatima ukupnih polifenola dobivenih primjenom spektrofotometrijske Folin- Cioucalteu metode. Prema sadržaju klorogenskih kiselina može se zaključiti da su ispitane vrste kave sličnog sadržaja klorogenskih kiselina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija