Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 992934

Primjena novih mješovitih starter kultura u proizvodnji sira "Specijal" Belje


Medverec, Zvonimira
Primjena novih mješovitih starter kultura u proizvodnji sira "Specijal" Belje, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 992934 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena novih mješovitih starter kultura u proizvodnji sira "Specijal" Belje
(Application of some new mixed starters in production of "Specijal" cheese in dairy industry Belje)

Autori
Medverec, Zvonimira

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
20.04

Godina
2004

Stranica
72

Mentor
Hardi, Jovica

Ključne riječi
mješovita starter kultura ; edamski sir ; aroma ; pH ; HS/GC ; SPME/GC/MS ; zrenje
(mixed starter ; Edam cheese ; pH value ; HC/GC ; SPME/GC/MS ; maturation)

Sažetak
U pogonu sirane, preko odabranih fizikalno- kemijskih parametara praćene su tri serije polutvrdog sira, od pripreme mlijeka, do završetka zrenja. U proizvodnji su primjenjena dva nova tipa mješovite starter kulture, pogodne za proizvodnju sira edamskog tipa. Metodama plinske kromatografije HS/GC i SPME/GC/MS, uspoređena je aroma sira iz standardne proizvodnje sa sirevima dvije probne serije. Na osnovi praćenja fizikalno-kemijskih parametara, te udjela sastojaka arome, utvrđena je učinkovitost sva tri primijenjena startera. Usporedbom svih rezultata, odabrana je starter kultura, čijom je primjenom postignuta najveća ukupna kakvoća zrelog sira "Specijal" Belje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jovica Hardi (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Medverec, Zvonimira
Primjena novih mješovitih starter kultura u proizvodnji sira "Specijal" Belje, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Medverec, Z. (2004) 'Primjena novih mješovitih starter kultura u proizvodnji sira "Specijal" Belje', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Medverec, Zvonimira}, year = {2004}, pages = {72}, keywords = {mje\v{s}ovita starter kultura, edamski sir, aroma, pH, HS/GC, SPME/GC/MS, zrenje}, title = {Primjena novih mje\v{s}ovitih starter kultura u proizvodnji sira "Specijal" Belje}, keyword = {mje\v{s}ovita starter kultura, edamski sir, aroma, pH, HS/GC, SPME/GC/MS, zrenje}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Medverec, Zvonimira}, year = {2004}, pages = {72}, keywords = {mixed starter, Edam cheese, pH value, HC/GC, SPME/GC/MS, maturation}, title = {Application of some new mixed starters in production of "Specijal" cheese in dairy industry Belje}, keyword = {mixed starter, Edam cheese, pH value, HC/GC, SPME/GC/MS, maturation}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font