Pregled bibliografske jedinice broj: 992934
Primjena novih mješovitih starter kultura u proizvodnji sira "Specijal" Belje
Primjena novih mješovitih starter kultura u proizvodnji sira "Specijal" Belje, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 992934 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena novih mješovitih starter kultura u proizvodnji sira "Specijal" Belje
(Application of some new mixed starters in production of "Specijal" cheese in dairy industry Belje)
Autori
Medverec, Zvonimira
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
20.04
Godina
2004
Stranica
72
Mentor
Hardi, Jovica
Ključne riječi
mješovita starter kultura ; edamski sir ; aroma ; pH ; HS/GC ; SPME/GC/MS ; zrenje
(mixed starter ; Edam cheese ; pH value ; HC/GC ; SPME/GC/MS ; maturation)
Sažetak
U pogonu sirane, preko odabranih fizikalno- kemijskih parametara praćene su tri serije polutvrdog sira, od pripreme mlijeka, do završetka zrenja. U proizvodnji su primjenjena dva nova tipa mješovite starter kulture, pogodne za proizvodnju sira edamskog tipa. Metodama plinske kromatografije HS/GC i SPME/GC/MS, uspoređena je aroma sira iz standardne proizvodnje sa sirevima dvije probne serije. Na osnovi praćenja fizikalno-kemijskih parametara, te udjela sastojaka arome, utvrđena je učinkovitost sva tri primijenjena startera. Usporedbom svih rezultata, odabrana je starter kultura, čijom je primjenom postignuta najveća ukupna kakvoća zrelog sira "Specijal" Belje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija