Pregled bibliografske jedinice broj: 992871
OBRADA VODE U PIVARSTVU
OBRADA VODE U PIVARSTVU, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 992871 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
OBRADA VODE U PIVARSTVU
(WATER TREATMENT IN BREWING)
Autori
Grungold, Luka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.07
Godina
2018
Stranica
27
Mentor
Ćurko, Josip
Ključne riječi
alkalitet, fermentacija, ionska izmjena, membranski procesi, oksidacijska sredstava
(alkalinity, fermentation, ion exchange, membrane processes, oxidation agents)
Sažetak
Voda čini najveći volumni udio piva. Poznavanje i podešavanje kemijskog sastava vode je bitno za proizvodnju piva. Poželjni spojevi u vodi tijekom proizvodnje piva su kalcij, magnezij, natrij te kloridi i sulfati. Tip piva koji se proizvodi ovisi i o primijenjenim sirovinama te o odabranim tehnološkim postupcima. Voda se obrađuje jer može sadržavati suspendirane čestice, koloide, mikroorganizme, organske i otopljene tvari. Postupci obrade su filtracija, membranski procesi, ionska izmjena te dodatak oksidacijskih sredstva. Alkaliteta vode u pivarstvu se regulira jer utječe na pH pH-vrijednost otopine (aktivnost kvasaca). Smanjuje se kuhanjem, razrjeđivanje, dodatkom baza i kiselina, a povećava dodatkom hidroksida i soli karbonata. Proizvodnja piva napreduje primjenom novijih tehnologija kao što su UV-zračenje, ultrazvuk, hidrodinamička kavitacija i drugi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija