Pregled bibliografske jedinice broj: 992868
Utjecaj prehrane, stupnja uhranjenosti i životnih navika na disbiozu crijevne mikrobiote
Utjecaj prehrane, stupnja uhranjenosti i životnih navika na disbiozu crijevne mikrobiote, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 992868 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj prehrane, stupnja uhranjenosti i životnih navika na disbiozu crijevne mikrobiote
(The effect of diet, body mass index and lifestyle on intestinal microbiota dysbiosis)
Autori
Grilec, Ivona
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
26.03
Godina
2019
Stranica
65
Mentor
Rumora Samarin, Ivana
Ključne riječi
crijevna mikrobiota ; disbioza ; prehrana ; indeks tjelesne mase
(intestinal microbiota ; dysbiosis ; diet ; body mass index)
Sažetak
Crijevna mikrobiota je kompleksna zajednica mikroorganizama čiji je sastav u pojedinca promijenjiv tijekom vremena, ali zadržava zajedničke karakteristike. Pod utjecajem određenih čimbenika, od kojih se u posljednje vrijeme ističe prehrana, može doći do narušene ravnoteže u sastavu crijevne mikrobiote odnosno disbioze. Disbioza crijevne mikrobiote povezuje se s različitim bolestima poput pretilosti, upalnih bolesti crijeva, sindroma iritabilnog crijeva, karcinoma debelog crijeva, kardiovaskularnih bolesti, metaboličkog sindroma, anoreksije, alergije i astme. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi postoji li zajednička poveznica između prehrane, antropometrijskih i biokemijskih parametara te životnih navika i disbioze crijevne mikrobiote, odnosno povećane zastupljenosti reda Enterobacteriales koja je utvrđena kod ispitanika (n=3) prilikom istraživanja utjecaja stupnja uhranjenosti sa sastavom crijevne mikrobiote mlađe populacije. S obzirom na nekonzistentnost dobivenih rezultata, nije pronađena zajednička poveznica u unosu makronutrijenata i prehrambenih vlakana, antropometrijskim i biokemijskim parametrima te životnim navikama koja bi mogla dovesti do očitovane disbioze crijevne mikrobiote.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-3509 - Istraživanje ravnoteže mikrobioma debelog crijeva (MicroEquilibrium) (Starčević, Antonio, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ivana Rumora Samarin
(mentor)