Pregled bibliografske jedinice broj: 99245
Utjecaj kombinacije križanja i Hal gena na proizvodna svojstva križanaca
Utjecaj kombinacije križanja i Hal gena na proizvodna svojstva križanaca, 2001., magistarski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 99245 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj kombinacije križanja i Hal gena na proizvodna svojstva križanaca
(Effect of crossbreed combination and Hal genotype on the productive traits of crossbreed pigs)
Autori
Luković, Zoran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.12
Godina
2001
Stranica
55
Mentor
Uremović, Marija
Ključne riječi
svinja; križanje; pasmina; genotip; Hal geni; DNA test; stresna osjetljivost
(pig; crossing breed; genotipe; Hal-gene; DNA test; stressuspectability)
Sažetak
Cilj rada bio je ustanoviti i usporediti proizvodna svojstva dviju komercijalnih kombinacija križanja [F1(švedski landras x veliki jorkšir) x pietren, F1(njemački landras x veliki jorkšir) x pietren] u ovisnosti o Hal genotipu. Hal genotipovi unutar kombinacjia križanja ustanovljeni su na razini DNK metodom lančane reakcije polimerazom. Ovom metodom ustanovljena su tri genotipa: HalNN, HalNn i Halnn. Budući da je broj Halnn genotipova bio mali (n=3), oni su izostavljeni iz praćenja po proizvodnim svojstvima. Po svakoj kombinaciji križanja analizirano je ukupno 36 križanaca. Od 30 do 100 kg tjelesne mase životinje su boravile u testnoj stanici poslije čega su obrađene u klaonici. Nakon određivanja Hal genotipova uspoređena su tovna, klaonička, svojstva kakvoće mesa te kemijski sastav Musculus longissimus dorsi između dominantnih homozigotnih (HalNN) i heterozigotnih (HalNn) genotipova. Zbog veće trgovačke vrijednosti, koja se temelji na većem udjelu mišićnog tkiva u polovicama i plaćanju svinja prema mesnatosti, proizvodnja HalNn genotipova u odnosu na HalNN genotipove svinja u strategiji povećanja mesnatosti svinja, rezultirala bi boljim financijskim rezultatima. Znatne razlike u nekim proizvodnim svojstvima ustanovljene između dviju kombinacija križanja i HalNN i HalNn genotipova mogle bi se iskoristiti primjenom planskog sparivanja roditelja poznatog Hal genotipa, što zahtjeva provedbu testa na stresnu osjetljivost. Značajno pogoršavanje svojstava kakvoće mesa (sadržaj intramuskularne masti, udio blijedog, mekog i vodenastog mesa) ukazuje na potrebu popravljanja ovih svojstava i uvođenje u programe križanja pasmina s boljom kakvoćom mesa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)