Pregled bibliografske jedinice broj: 992073
Menadžment prinosa i politika prebukiranja u hotelijerstvu
Menadžment prinosa i politika prebukiranja u hotelijerstvu // Računovodstvo i financije, Zagreb, 5 (2018), 5; 102-112 (nije recenziran, članak, stručni)
CROSBI ID: 992073 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Menadžment prinosa i politika prebukiranja u hotelijerstvu
(Yield management and overbooking policy in hotel business)
Autori
Deković, Željko
Izvornik
Računovodstvo i financije, Zagreb (0360-4506) 5
(2018), 5;
102-112
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
menadžment prinosa, politika prebukiranja, hotelijerstvo
(yield management, overbooking policy, hotel industry)
Sažetak
Menadžment prinosa je danas razvijena, znanstvena i stručna praksa koja se dosta široko rabi u svim uslužnim djelatnostima s ograničenim kapacitetom omogućujući posebice hotelijerskoj industriji donošenje najbitnijih poslovnih odluka, na primjer, koliko kapaciteta prodati, kojim klijentima i po kojoj cijeni. Politika prebukiranja kao osnovna sastavnica menadžmenta prinosa nije nimalo lagan zadatak i numerički je intenzivan koji traži neprekidni monitoring i zahtijeva utvrđivanje optimalne razine prebukiranja u svakom trenutku te kontinuirano prilagođavanje ovisno o specifičnostima potražnje za hotelskim sobama i statistici bukinga. Ujedno, s druge strane, hotelski menadžeri moraju oprezno donositi odluke i aktivnosti koje se odnose na klijente kojima je odbijena usluga iz razloga što su posljedice uskrate usluge hotelskim klijentima vrlo negativne i manifestiraju se u vidu gubitka prihoda od smještaja, nezadovoljstva i smanjene lojalnosti klijenata, gubitka ugleda hotela i sl., što i u praksi ima za posljedicu izbjegavanje prebukiranja u mnogim hotelima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija
Napomena
Stručni članak UDK 347.7
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište u Šibeniku