Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 991968

PROCESI TIJEKOM NALIJEVANJA ZRNA I NJIHOV UTJECAJ NA KAKVOĆU ZRNA PŠENICE NAMIJENJENOG ZA MLINSKO- PEKARSKU INDUSTRIJU


Brlek, Tamara; Jukić, Željko; Matković, Ana
PROCESI TIJEKOM NALIJEVANJA ZRNA I NJIHOV UTJECAJ NA KAKVOĆU ZRNA PŠENICE NAMIJENJENOG ZA MLINSKO- PEKARSKU INDUSTRIJU // Agronomski glasnik, 80 (2018), 3; 173-186 doi:10.33128/ag.80.3.3 (recenziran, pregledni rad, ostalo)


CROSBI ID: 991968 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
PROCESI TIJEKOM NALIJEVANJA ZRNA I NJIHOV UTJECAJ NA KAKVOĆU ZRNA PŠENICE NAMIJENJENOG ZA MLINSKO- PEKARSKU INDUSTRIJU
(THE PROCESSES DURING GRAIN-FILLING AND THEIR IMPACT ON QUALITY OF WHEAT GRAIN INTENDED FOR MILL AND BAKERY INDUSTRY)

Autori
Brlek, Tamara ; Jukić, Željko ; Matković, Ana

Izvornik
Agronomski glasnik (0002-1954) 80 (2018), 3; 173-186

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, ostalo

Ključne riječi
pšenica ; nalijevanje zrna ; proteini ; škrob
(wheat ; grain filling ; proteins ; starch)

Sažetak
Pšenica (Triticum aestivum L.) najvažnija je žitarica za proizvodnju mlinarsko-pekarskih proizvoda. Proces nalijevanja zrna karakterizira nakupljanje organskih i mineralnih tvari u zrnu. Mnogi čimbenici mogu utjecati na proces nalijevanja i kvalitetu zrna pšenice, a neki od njih su: temperatura zraka, oborine, genotip, bolesti i štetnici te primijenjena agrotehnika. Svi ovi čimbenici utječu na kvalitetu zrna pšenice za mlinsko-pekarsku industriju. Temperaturni stres koji se dogodi tijekom ranog perioda nalijevanja zrna, dovodi do najvećeg povećanja sadržaja proteina u pšenici. Promjene u temperaturi mogu utjecati na akumulaciju i sintezu α-amilaze u zrnu. Kao i tijekom temperaturnog stresa, u nedostatku vode smanjuje se sadržaj škroba u zrnu. Mnoge bolesti i štetnici pšenice mogu negativno utjecati na usjev, uključujući smanjenje prinosa i hektolitarske mase.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tamara Brlek (autor)

Avatar Url Željko Jukić (autor)

Avatar Url Ana Matković (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi

Citiraj ovu publikaciju:

Brlek, Tamara; Jukić, Željko; Matković, Ana
PROCESI TIJEKOM NALIJEVANJA ZRNA I NJIHOV UTJECAJ NA KAKVOĆU ZRNA PŠENICE NAMIJENJENOG ZA MLINSKO- PEKARSKU INDUSTRIJU // Agronomski glasnik, 80 (2018), 3; 173-186 doi:10.33128/ag.80.3.3 (recenziran, pregledni rad, ostalo)
Brlek, T., Jukić, Ž. & Matković, A. (2018) PROCESI TIJEKOM NALIJEVANJA ZRNA I NJIHOV UTJECAJ NA KAKVOĆU ZRNA PŠENICE NAMIJENJENOG ZA MLINSKO- PEKARSKU INDUSTRIJU. Agronomski glasnik, 80 (3), 173-186 doi:10.33128/ag.80.3.3.
@article{article, author = {Brlek, Tamara and Juki\'{c}, \v{Z}eljko and Matkovi\'{c}, Ana}, year = {2018}, pages = {173-186}, DOI = {10.33128/ag.80.3.3}, keywords = {p\v{s}enica, nalijevanje zrna, proteini, \v{s}krob}, journal = {Agronomski glasnik}, doi = {10.33128/ag.80.3.3}, volume = {80}, number = {3}, issn = {0002-1954}, title = {PROCESI TIJEKOM NALIJEVANJA ZRNA I NJIHOV UTJECAJ NA KAKVO\'{C}U ZRNA P\v{S}ENICE NAMIJENJENOG ZA MLINSKO- PEKARSKU INDUSTRIJU}, keyword = {p\v{s}enica, nalijevanje zrna, proteini, \v{s}krob} }
@article{article, author = {Brlek, Tamara and Juki\'{c}, \v{Z}eljko and Matkovi\'{c}, Ana}, year = {2018}, pages = {173-186}, DOI = {10.33128/ag.80.3.3}, keywords = {wheat, grain filling, proteins, starch}, journal = {Agronomski glasnik}, doi = {10.33128/ag.80.3.3}, volume = {80}, number = {3}, issn = {0002-1954}, title = {THE PROCESSES DURING GRAIN-FILLING AND THEIR IMPACT ON QUALITY OF WHEAT GRAIN INTENDED FOR MILL AND BAKERY INDUSTRY}, keyword = {wheat, grain filling, proteins, starch} }

Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font