Pregled bibliografske jedinice broj: 991968
PROCESI TIJEKOM NALIJEVANJA ZRNA I NJIHOV UTJECAJ NA KAKVOĆU ZRNA PŠENICE NAMIJENJENOG ZA MLINSKO- PEKARSKU INDUSTRIJU
PROCESI TIJEKOM NALIJEVANJA ZRNA I NJIHOV UTJECAJ NA KAKVOĆU ZRNA PŠENICE NAMIJENJENOG ZA MLINSKO- PEKARSKU INDUSTRIJU // Agronomski glasnik, 80 (2018), 3; 173-186 doi:10.33128/ag.80.3.3 (recenziran, pregledni rad, ostalo)
CROSBI ID: 991968 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PROCESI TIJEKOM NALIJEVANJA ZRNA I NJIHOV UTJECAJ
NA KAKVOĆU ZRNA PŠENICE NAMIJENJENOG ZA MLINSKO-
PEKARSKU INDUSTRIJU
(THE PROCESSES DURING GRAIN-FILLING AND THEIR
IMPACT ON QUALITY OF WHEAT GRAIN INTENDED FOR
MILL AND BAKERY INDUSTRY)
Autori
Brlek, Tamara ; Jukić, Željko ; Matković, Ana
Izvornik
Agronomski glasnik (0002-1954) 80
(2018), 3;
173-186
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, ostalo
Ključne riječi
pšenica ; nalijevanje zrna ; proteini ; škrob
(wheat ; grain filling ; proteins ; starch)
Sažetak
Pšenica (Triticum aestivum L.) najvažnija je žitarica za proizvodnju mlinarsko-pekarskih proizvoda. Proces nalijevanja zrna karakterizira nakupljanje organskih i mineralnih tvari u zrnu. Mnogi čimbenici mogu utjecati na proces nalijevanja i kvalitetu zrna pšenice, a neki od njih su: temperatura zraka, oborine, genotip, bolesti i štetnici te primijenjena agrotehnika. Svi ovi čimbenici utječu na kvalitetu zrna pšenice za mlinsko-pekarsku industriju. Temperaturni stres koji se dogodi tijekom ranog perioda nalijevanja zrna, dovodi do najvećeg povećanja sadržaja proteina u pšenici. Promjene u temperaturi mogu utjecati na akumulaciju i sintezu α-amilaze u zrnu. Kao i tijekom temperaturnog stresa, u nedostatku vode smanjuje se sadržaj škroba u zrnu. Mnoge bolesti i štetnici pšenice mogu negativno utjecati na usjev, uključujući smanjenje prinosa i hektolitarske mase.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb