Pregled bibliografske jedinice broj: 991713
Voda, hrana i energija - ključ za održivi razvoj
Voda, hrana i energija - ključ za održivi razvoj // 8. međunarodna konferencija Voda za sve / Habuda-Stanić, Mirna (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2019. str. 154-155 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 991713 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Voda, hrana i energija - ključ za održivi razvoj
(Water, Food and Energy – Key for Sustainable Development)
Autori
Kišmartin, Irena ; Bogut, Irella ; Popović, Željko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
8. međunarodna konferencija Voda za sve
/ Habuda-Stanić, Mirna - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2019, 154-155
ISBN
978-953-7005-59-7
Skup
8. međunarodni znanstveno-stručni skup: Voda za sve = 8th International Scientific and Professional Conference: Water for all
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 21.01.2019. - 22.01.2019
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
zdravstveno ispravna voda, sigurna hrana, održivi razvoj
(drinking water, safe food, sustainable development)
Sažetak
Jedan od ciljeva održivog razvoja je „Voda za sve do 2030. godine“. To znači da je potrebno iznaći rješenje za milijarde ljudi, koji još uvijek nemaju pristup zdravstveno ispravnoj vodi kako bi osigurali zdravu vodu, a time za zdravlje i sigurnu hranu. Porastom broja stanovnika na Zemlji, gospodarskim rastom i promjenom načina prehrane povećava se potražnja za vodom, proširuju se poljoprivredna područja, povećava se industrijska proizvodnja, a time i količina otpadnih voda. Najveći potrošač svjetskih vodenih resursa upravo je poljoprivreda koja troši četvrtinu ukupne energije potrebne upravo za prehranu stanovništva. U suvremenoj poljoprivrednoj i industrijskoj proizvodnji hrane, kako bi proizveli zdravstveno ispravnu hranu i sačuvali okoliš, proizvođači kontinuirano, prema važećoj zakonskoj regulativi, prate kvalitetu i zdravstvenu ispravnost vode s jedne strane te se usredotočuju na upravljanje vodnim resursima i zaštitom ekosustava s druge strane. Prema World Wild Foundation-u zahtjevi ljudi za resursima imaju utjecaj na zdravlje ekosustava, a upravo zdravlje ekosustava utječe na sposobnost osiguravanja istih. Hrana, voda i energetska sigurnost usko su povezani, međuovisni i značajni za opstojnost ekosustava. U radu će biti prikazane mjere koje se provode u poljoprivredno-prehrambenom lancu poput preciznog navodnjavanja i reupotrebe vode koje posredno utječu na bioraznolikost, a ključ su održivog razvoja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Interdisciplinarne prirodne znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Osijek