Pregled bibliografske jedinice broj: 990884
Utjecaj probiotika na proizvodnost i zdravstveno stanje peradi i svinja
Utjecaj probiotika na proizvodnost i zdravstveno stanje peradi i svinja // Zbornika sažetaka / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 194-195 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 990884 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj probiotika na proizvodnost i zdravstveno
stanje peradi i svinja
(The influence of probiotics on the productivity and
health of poultry and pigs)
Autori
Samac, Danijela ; Senčić, Đuro ; Steiner, Zvonimir ; Klarić, Ivana ; Klir, Željka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornika sažetaka
/ Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019, 194-195
Skup
54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 17.02.2019. - 22.02.2019
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
probiotici ; proizvodnost ; zdravlje ; svinje ; perad
(probiotics ; productivity ; health ; pigs ; poultry)
Sažetak
Probiotici su definicijom živi mikroorganizmi koji pozitivno utječu na zdravlje domaćina, ako ih se unosi u optimalnim količinama. Oni pozitivno utječu na održanje mikrobiološke i imunološke ravnoteže u crijevima, a samim time i na zdravstveno stanje, dobrobit i proizvodne pokazatelje životinja. Probiotici se sastoje od jednog ili više sojeva, istih ili različitih bakterija, čije je djelovanje povoljno za organizam. Najčešće korišteni probiotici su različite vrste roda Bifidobacterium, Lactobacillus i Strepococcus. Dodavanjem probiotika u odgovarajućoj količini u krmnu smjesu, štiti se organizam životinja od utjecaja patogenih mikroorganizama, što ima pozitivan učinak na njihovo zdravlje. Osim pozitivnog zdravstvenog učinka, probiotici imaju pozitivno djelovanje i na proizvodne parametre kod životinja, i to prvenstveno, kroz utrošak i konverziju hrane, bolji prirast, poboljšanje tjelesne mase, randman te kakvoću trupova i mesa, primjerice, leglo prasadi kojoj se dodavao probiotik imalo je za 0, 7% više odbijene prasadi po leglu, stopa mortaliteta bila je niža za 42%, a masa prije odbića veća za 5% nego kod kontrolne skupine. Upotreba probiotika koji je sadržavao Lactobacillus acidophilus, inaktivirani pekarski kvasac, vitamin C i laktozu kod brojlera na kraju tova od 42 dana, rezultirala je povećanjem prosječne tjelesne mase i prirasta te boljom konverzijom hrane. Cilj ovoga preglednog rada je prikazati utjecaj dodatka probiotika na proizvodno i zdravstveno stanje peradi i svinja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Zvonimir Steiner
(autor)
Ivana Prakatur
(autor)
Đuro Senčić
(autor)
Željka Klir
(autor)
Danijela Samac
(autor)