Pregled bibliografske jedinice broj: 990871
Kemijska karakterizacija utekućene trave Miscanthus x giganteusa
Kemijska karakterizacija utekućene trave Miscanthus x giganteusa // Proceedings 54th Croatian & 14th International Symposium on Agriculture / Mioć, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 573-577 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)
CROSBI ID: 990871 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijska karakterizacija utekućene trave Miscanthus x giganteusa
(Chemical characterization of liquefied Miscanthus x giganteus)
Autori
Antonović, Alan ; Krička, Tajana ; Voća, Neven ; Jurišić, Vanja ; Matin, Ana ; Grubor, Mateja ; Bilandžija, Nikola ; Stanešić, Juraj ; Ištvanić, Josip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo
Izvornik
Proceedings 54th Croatian & 14th International Symposium on Agriculture
/ Mioć, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019, 573-577
Skup
54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 17.02.2019. - 22.02.2019
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Miscanthus x giganteus, grupni kemijski sastav, utekućena biomasa, netopivi ostatak, postotak utekućenja, hidroksilni broj
(Miscanthus x giganteus, group chemical composition, liquefied biomass, insoluble residue, liquefaction percentage, hydroxyl number)
Sažetak
U radu je istraživan grupni kemijski sastav trave Miscanthus x giganteus (MxG) kod tri različite veličina čestica uzoraka, te kemijska svojstva utekućene trave MxG metodom utekućenja polihidričnim alkoholom glicerolom uz prisustvo H2SO4 kao kiselog katalizatora pod točno određenim uvjetima utekućenja. Postotak netopljivog ostatka, postotak utekućenja i hidroksilni broj su se određivali kao vrijednosti koje označavaju polimerne karakteristike utekućene trave. Postotak netopljivog ostatka za različite veličine čestice uzoraka kretao se je od 0, 64 – 1, 25%, postotak utekućenja od 98, 75 – 99, 36% te hidroksilni broj od 430 – 518 mg KOH/g
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Ana Matin
(autor)
Nikola Bilandžija
(autor)
Josip Ištvanić
(autor)
Neven Voća
(autor)
Vanja Jurišić
(autor)
Alan Antonović
(autor)
Mateja Grubor
(autor)
Tajana Krička
(autor)