Pregled bibliografske jedinice broj: 990857
Autohtoni mliječni proizvodi kao dio ponude ruralnog turizma Istočne Slavonije
Autohtoni mliječni proizvodi kao dio ponude ruralnog turizma Istočne Slavonije, 2010., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 990857 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Autohtoni mliječni proizvodi kao dio ponude
ruralnog turizma Istočne Slavonije
(Indigenous dairy products as part of the Eastern
Slavonian rural tourism offer)
Autori
Heffer, Gorana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
30.11
Godina
2010
Stranica
37
Mentor
Zmaić, Krunoslav
Ključne riječi
autohtoni mliječni proizvodi ; autohtoni sir ; ruralni turizam ; Istočna Slavonija
(indigenous milk products ; indigenous cheese rural tourism ; Eastern Slavonia)
Sažetak
Autohtoni mliječni proizvodi Istočne Slavonije, posebno sirevi, predstavljaju važan dio tradicijske istočnoslavonske gastronomske ponude, koja je poznata i izvan područja Slavonije, no njihova uključenost u ponudu ruralnog turizma još uvijek je nedovoljna. U radu se analizira aktualno stanje proizvodnje autohtonih sireva i njihova uloga u ruralno- turističkoj ponudi Istočne Slavonije. Analiza je obavljena pregledom literature izvora i terenskim istraživanjem na području Osječko- baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. Istraživanje je provedeno anketiranjem obiteljskih poljoprivrednh gospodarstava koja se bave proizvodnjom autohtonih sireva, a njime su prikupljeni podaci o proizvođačima, proizvodima, tehnologiji, plasmanu, povezanosti s ruralnim turizmom i ekonomskoj opravdanosti navedene proizvodnje. Na temelju prikupljenih podataka i razgovora s proizvođačima napravljena je SWOT analiza ponude autohtonih mliječnih proizvoda u Istočnoj Slavoniji, koja je ukazala na veliki potencijal daljnjeg razvoja proizvodnje autohtonih sireva i uključenosti u ruralno-turističku ponudu Istočne Slavonije, kao značajnog turističkog segmenta Hrvatske.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Ekonomija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek