Pregled bibliografske jedinice broj: 990856
Chemical and sensory characterization of Chardonnay wines
Chemical and sensory characterization of Chardonnay wines // Book of Abstracts, 54. Hrvatski i 14. Međunarodni Simpozij Agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 210-211 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 990856 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Chemical and sensory characterization of Chardonnay wines
Autori
Jagatić Korenika, Ana-Marija ; Puhelek, Ivana ; Tomaz, Ivana ; Jeromel, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of Abstracts, 54. Hrvatski i 14. Međunarodni Simpozij Agronoma
/ Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019, 210-211
Skup
54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 17.02.2019. - 22.02.2019
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
´Chardonnay´, Saccharomyces cerevisiae, GC-MS, aromatski spojevi, OAV
(Chardonnay, Saccharomyces cerevisiae, GC-MS, aromatic compounds, OAV)
Sažetak
Tijekom berbe 2017. proizvedena su četiri vina ´Chardonnay´ uz upotrebu različitih komercijalno dostupnih sojeva Saccharomyces cerevisiae kvasaca te je uspoređen njihov aromatski profil. Primjenom ekstrakcije na čvrstoj fazi te vezanim sustavom plinska kromatografija- spektrometar masa, u vinima je identificirano oko 80 hlapljivih spojeva. Analizirani spojevi, podijeljeni u 8 kemijskih grupa, značajno su utjecali na senzorni profil vina i njihovu različitost. Rezultati su pokazali značajan i pozitivan utjecaj korištenih sojeva kvasaca na neke grupe spojeva koji doprinose kakvoći vina, poput etil estera, izoamil i izobutil acetata, nekih viših alkohola te monoterpena (linalol, citronelol i geraniol). Određena je i aktivna mirisna vrijednost pojedinih aromatskih spojeva (OAV) koji su prema sličnosti deskriptora grupirani u aromatske serije poput voćne, cvjetne, začinske i maslačne, što je omogućilo i opisno definiranje aromatskog profila svakog vina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb