Pregled bibliografske jedinice broj: 990854
Utjecaj temperature zraka sušenja na kvalitativna svojstva latica lizijantusa
Utjecaj temperature zraka sušenja na kvalitativna svojstva latica lizijantusa // Proceedins 54th Croatian & 14th International Symposium on Agriculture / Mioć, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 588-592 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 990854 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj temperature zraka sušenja na kvalitativna svojstva latica lizijantusa
(Influence of air drying temperature on lisianthus qualitative properties)
Autori
Matn, Ana ; Krička, Tajana ; Bukal Nikolina ; Grubor, Mateja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedins 54th Croatian & 14th International Symposium on Agriculture
/ Mioć, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019, 588-592
Skup
54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 17.02.2019. - 22.02.2019
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
lizijantus, sušenje, latice, kemijski sastav, energetska vrijednost
(lisianthus, drying, petals, chemical composition, energy value)
Sažetak
Lizijantus je jednogodišnja ili dvogodišnja cvjetna zeljasta biljka. Uzgaja se kao lončanica ili cvijet za rez, jednobojne ili dvoboje kombinacije boja. Svježe rezano cvijeće lizijantusa je kratkog životnog vijeka (do tjedan dana) te ga je za dulju upotrebu potrebno doraditi. U istraživanju su korištene latice roze, bijelo–ljubičaste, ljubičaste i bijele boje. Latice su sušene na tri različite temperature zraka (40, 50 i 60°C). Najbrže sušenje latica uočeno je na 60°C. Utvrđen je kemijski sastav prije i nakon sušenja. Također je utvrđena energetska vrijednost listova i stabljika lizijantusa kao potencijalne sirovine za proizvodnju bioplina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb