Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 990825

PIROLIZA OSTATAKA NAKON PROIZVODNJE PIVA S CILJEM DOBIVANJA ENERGIJE I PROIZVODA DODANE VRIJEDNOSTI


Jurišić, Vanja; Škorić, Domagoj; Matin, Ana; Krička, Tajana; Grubor, Mateja
PIROLIZA OSTATAKA NAKON PROIZVODNJE PIVA S CILJEM DOBIVANJA ENERGIJE I PROIZVODA DODANE VRIJEDNOSTI // PROCEEDINGS OF THE 47 INTERNATIONAL ACTUAL TASKS ON AGRICULTURAL ENGINEERING / Bilandžija, Nikola ; Kovačev, Igor (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 389-398 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 990825 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
PIROLIZA OSTATAKA NAKON PROIZVODNJE PIVA S CILJEM DOBIVANJA ENERGIJE I PROIZVODA DODANE VRIJEDNOSTI
(PYROLYSIS OF BSG WITH THE AIM OF GAINING ENERGY AND ADDED-VALUE PRODUCTS)

Autori
Jurišić, Vanja ; Škorić, Domagoj ; Matin, Ana ; Krička, Tajana ; Grubor, Mateja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
PROCEEDINGS OF THE 47 INTERNATIONAL ACTUAL TASKS ON AGRICULTURAL ENGINEERING / Bilandžija, Nikola ; Kovačev, Igor - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019, 389-398

Skup
47. međunarodni simpozij Aktualni zadaci mehanizacije poljoprivrede = 47 Inernational Symposim Actual Tasks on Agricultural Engineering

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 05.03.2019. - 07.03.2019

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
pivski trop, piroliza, biougljen, proizvodnja energije
(Brewers’ spent grain (BSG), pyrolysis, biochar, energy production)

Sažetak
Proces proizvodnje piva je energetski zahtjevan postupak, a sukladno smjernicama Europske unije, nusproizvodi procesa proizvodnje moraju se zadovoljavajuće zbrinuti. Pivski trop predstavlja glavni nusproizvod u proizvodnji piva. Postoji veliki potencijal u iskorištenju pivskog tropa s ciljem proizvodnje energije. Trenutno je najčešći oblik zbrinjavanja anaerobna fermentacija i proizvodnja bioplina, međutim, zbog velikih količina nusproizvoda koji nastaju tijekom proizvodnje piva, potrebno je istražiti i druge oblike dobivanja energije iz ove sirovine. Cilj ovog rada bio je istražiti mogućnost iskorištenja nusproizvoda proizvodnje piva procesom pirolize, a s ciljem proizvodnje energije i proizvoda dodane vrijednosti. Analiza kemijskog sastava triju različitih uzoraka pivskog tropa (Staropramen, Ožujskog te Tomislav piva) pokazala je određene različitosti u sastavu vode, pepela, koksa, hlapljivih tvari, fiksiranog ugljika te u sastavu organskih kemijskih spojeva (dušika, vodika, ugljika, kisika i sumpora). Osim toga, nakon provedenog procesa pirolize, analizirana su i svojstva dobivenog biougljena. Nakon provedenih analiza utvrđeno je da je pivski trop, kao najzastupljeniji nusproizvod pivske

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Ana Matin (autor)

Avatar Url Vanja Jurišić (autor)

Avatar Url Mateja Grubor (autor)

Avatar Url Tajana Krička (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jurišić, Vanja; Škorić, Domagoj; Matin, Ana; Krička, Tajana; Grubor, Mateja
PIROLIZA OSTATAKA NAKON PROIZVODNJE PIVA S CILJEM DOBIVANJA ENERGIJE I PROIZVODA DODANE VRIJEDNOSTI // PROCEEDINGS OF THE 47 INTERNATIONAL ACTUAL TASKS ON AGRICULTURAL ENGINEERING / Bilandžija, Nikola ; Kovačev, Igor (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 389-398 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Jurišić, V., Škorić, D., Matin, A., Krička, T. & Grubor, M. (2019) PIROLIZA OSTATAKA NAKON PROIZVODNJE PIVA S CILJEM DOBIVANJA ENERGIJE I PROIZVODA DODANE VRIJEDNOSTI. U: Bilandžija, N. & Kovačev, I. (ur.)PROCEEDINGS OF THE 47 INTERNATIONAL ACTUAL TASKS ON AGRICULTURAL ENGINEERING.
@article{article, author = {Juri\v{s}i\'{c}, Vanja and \v{S}kori\'{c}, Domagoj and Matin, Ana and Kri\v{c}ka, Tajana and Grubor, Mateja}, year = {2019}, pages = {389-398}, keywords = {pivski trop, piroliza, biougljen, proizvodnja energije}, title = {PIROLIZA OSTATAKA NAKON PROIZVODNJE PIVA S CILJEM DOBIVANJA ENERGIJE I PROIZVODA DODANE VRIJEDNOSTI}, keyword = {pivski trop, piroliza, biougljen, proizvodnja energije}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Juri\v{s}i\'{c}, Vanja and \v{S}kori\'{c}, Domagoj and Matin, Ana and Kri\v{c}ka, Tajana and Grubor, Mateja}, year = {2019}, pages = {389-398}, keywords = {Brewers’ spent grain (BSG), pyrolysis, biochar, energy production}, title = {PYROLYSIS OF BSG WITH THE AIM OF GAINING ENERGY AND ADDED-VALUE PRODUCTS}, keyword = {Brewers’ spent grain (BSG), pyrolysis, biochar, energy production}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font