Pregled bibliografske jedinice broj: 990815
UTJECAJ ROKA BERBE I NAČINA SUŠENJA NA KVALITATIVNA SVOJSTVA RUŽMARINA
UTJECAJ ROKA BERBE I NAČINA SUŠENJA NA KVALITATIVNA SVOJSTVA RUŽMARINA // PROCEEDINGS OF THE 47 INTERNATIONAL SYMPOSIUM ACTUAL TASKS ON AGRICULTURAL ENGINEERING / Bilandžija, Nikola ; Kovačev, Igor (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 307-314 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)
CROSBI ID: 990815 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ ROKA BERBE I NAČINA SUŠENJA NA
KVALITATIVNA SVOJSTVA RUŽMARINA
(INFLUENCE OF HARVEST TIME AND DRYING METHODS ON
THE QUALITATIVE PROPERTIES OF ROSEMARY)
Autori
Matin, Ana ; Krička, Tajana ; Majdak, Tugomir ; Grubor, Mateja ; Paris, Eva ; Jurišić, Vanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo
Izvornik
PROCEEDINGS OF THE 47 INTERNATIONAL SYMPOSIUM ACTUAL TASKS ON AGRICULTURAL ENGINEERING
/ Bilandžija, Nikola ; Kovačev, Igor - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019, 307-314
Skup
47. međunarodni simpozij Aktualni zadaci mehanizacije poljoprivrede = 47 Inernational Symposim Actual Tasks on Agricultural Engineering
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 05.03.2019. - 07.03.2019
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
ružmarin, sušenje, kvalitativna svoj
(rosemary, drying, qualitative properties)
Sažetak
Ružmarin (Rosmarinus officinalis) je grmolika višegodišnja vazdazelena biljka, koja se zbog atraktivnog mirisa i okusa koristi u farmaceutskoj, prehrambenoj i prerađivačkoj industriji. Osim u svježem stanju, ružmarin se može termički doraditi kako bi mu se očuvala kvalitativna svojstva. Upravo zbog toga, od velike je važnosti prilikom postupka termičke dorade odrediti optimalnu kombinaciju temperature i vremena sušenja kako bi se očuvala kvaliteta. Za potrebe ovog istraživanja korišten je ružmarin ubran u zimskoj i proljetnoj berbi. Navedeni biljni materijal sakupljen je na području Istre gdje ružmarin u divljini raste kao samoniklo bilje. Ružmarin je sušen zagrijanim zrakom u konvekcijskoj sušari (dehidratoru) na dvije različite temperature (40 °C i 50 °C) te zrakom okoline. Utvrđena su kvalitativna svojstva ružmarina prije te nakon tretmana sušenja u svrhu bolje iskoristivosti ružmarina kao sirovine u prehrambenoj industriji. Provedenim istraživanjem zabilježeno je brže otpuštanje vode kod ružmarina ubranog u zimskoj berbi u odnosu na proljetnu. Najbrže se sušio ružmarin (bez obzira na godišnje doba) pomoću temperature od 50 °C. Bolji sadržaj kvalitativnih svojstava zabilježen je kod konvekcijskog sušenja bez obzira na rok berbe.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb