Pregled bibliografske jedinice broj: 990785
Povezanost stresa svinja s kvalitetom njihova mesa
Povezanost stresa svinja s kvalitetom njihova mesa // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 20 (2018), 6; 517-527 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 990785 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Povezanost stresa svinja s kvalitetom njihova mesa
(Relationship between stress and meat quality in pigs)
Autori
Senčić, Đuro ; Samac, Danijela
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 20
(2018), 6;
517-527
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
stres svinja ; kvaliteta mesa
(stress in pigs ; pig welfare ; meat quality)
Sažetak
Intenzivna i jednostrana selekcija svinja na veću mesnatost uzrokovala je promjenu njihova neuro- hormonalnog stanja, a posljedica je nestabilnost njihove homeostaze, veća sklonost stresnim stanjima i pad kvalitete mesa. Kvaliteta svinjskoga mesa ovisi o interakciji genetskih i negenetskih čimbenika. Od negenetskih čimbenika posebno se ističe utjecaj različitih stresora koji dovode do stresa u svinja i, posljedično, do loše kvalitete mesa. Osim toga, životinjama pod stresom ugrožena je dobrobit, a potrošači mesa sve više traže meso od životinja koje su uzgajane, transportirane i zaklane na što humaniji način, sa što manjim stresom. Stres u svinja prije klanja dovodi do iznenadnih uginuća, točkastih krvarenja u mesu, modrica i oštećenja kože, krvnih podljeva, slomljenih kostiju, razvoja nedostataka kvalitete mesa (BMV i TČS meso) i kontaminacije trupova patogenim mikroorganizmima. Pravilnim postupcima sa svinjama prije klanja mogu se negativne posljedice stresa u svinja svesti na što manju mjeru i tako povećati dohodak proizvođača i prerađivača svinjskoga mesa, poboljšati dobrobit životinja i zadovoljiti zahtjeve potrošača.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek