Pregled bibliografske jedinice broj: 990619
Formiranje cijene koštanja žetvenih ostataka
Formiranje cijene koštanja žetvenih ostataka // Journal of central European agriculture, 20 (2019), 1; 542-555 doi:10.5513/JCEA01/20.1.2209 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 990619 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Formiranje cijene koštanja žetvenih ostataka
(Generating cost price for cropresidues)
Autori
Bavrka, Ivan ; Šakić Bobić, Branka ; Hadelan, Lari ; Jukić, Željko ; Matković, Ana
Izvornik
Journal of central European agriculture (1332-9049) 20
(2019), 1;
542-555
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
cijena koštanja, kukuruzovina, slama, troškovi baliranja
(baling cost, corn stover, cost price, wheat straw)
Sažetak
U Hrvatskoj kao i u svijetu prisutan je veliki potencijal i rastući interes za proizvodnjom energije iz biomase s ciljem smanjenja ovisnosti o nafti i mogućeg onečišćenja okoliša.Istovremeno, razvidna je potreba za kalkulacijama kojima bi se utvrdila financijska opravdanost korištenja žetvenih ostataka i doprinos povećanju dohotka poljoprivrednika. Ovaj rad prikazuje način formiranja cijene koštanja balirane kukuruzovine i pšenične slame. Cijena koštanja žetvenih ostataka zbroj je troškova iznesenih hranjiva i troškova mehanizacije i ljudskog rada za operaciju baliranja te operaciju pomicanja i slaganja bala na parceli. Za potrebe izračuna korišten je traktor snage 99 kW i balirka za valjkaste bale mase oko 250 kg te traktor snage 55 kW sa prednjim utovarivačem. Na osnovi rezultata zaključeno je da vrijednost žetvenih ostataka na osnovi iznošenih hranjiva (N, P2O5 i K2O) iznosi 110, 47 HRK*t-1 za kukuruzovinu i 73, 65 HRK*t-1 za pšeničnu slamu. Rezultati su pokazali kako za kukuruzovinu i pšeničnu slamu, trošak operacije prešanja (baliranja) iznosi 86, 25 HRK*t-1, dok je trošak operacije pomicanja i slaganja bala na parceli 34, 69 HRK*t-1.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Emerging Sources Citation Index (ESCI)
- Scopus