Pregled bibliografske jedinice broj: 989950
Prilog poznavanju biologije i suzbijanja gljive Venturia inaequalis (Cooke) Winter.
Prilog poznavanju biologije i suzbijanja gljive Venturia inaequalis (Cooke) Winter., 1996., magistarski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 989950 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prilog poznavanju biologije i suzbijanja gljive Venturia inaequalis (Cooke) Winter.
(Contribution to the knowledge of biology and control of the fungus Venturia inaequalis (Cooke) Winter)
Autori
Jurjević, Željko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.04
Godina
1996
Stranica
86
Mentor
Cvjetković, Bogdan
Ključne riječi
Sazrijvanje pseudotecija, bilologija, zaštita, Venturia inaequalis (Cooke) Winter
(Pseudotecial maturation, biology, control, Venturia inaequalis)
Sažetak
Cilj istraživanja je bio utvrditi vrijeme sazrijevanja pseudotecija i termin oslobađanja askospora, koje su odgovorne za primarne infekcije. Praćenja su provedena na dva kultivara: Idared i Golden delicious tijekom 4 godine. Na istom lokalitetu provjeravao sam djelotvornost fungicida na pojavu bolesti tijekom dvije godine. Rezultati su pokazali da je oslobađanje askospora uslijedilo oko 15. ožujka s razlikom od tjedan dana u pojedinoj godini. Razlike u vremenu oslobađanju askospora između kultivara Idared i Golden delicious su postojale, ali nisu bile statički opravdane. Na osnovu dvogodišnje provjere djelotvornosti moglo se zaključiti da su, za vrijeme kišnih razdoblja, sistemični fungicidi dali bolju zaštitu listova nego fungicidi s nesistemičnim površinskim djelovanjem, dok su fungicijdi s površinskim djelovanjem na osnovi aktivne tvari kaptana, dodina i ditianona, polučili bolju zaštitu plodova. Najbolju zaštitu plodova i listova postignuta je primjenom kombiniranih fungicida koji imaju u sastavu sistemičnu i nesistemičnu aktivnu tvar.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb