Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 989625

Karakterizacija vina Kastafska Belica


Pavlešić, Tomislav; Saftić, Lara; Peršurić, Željka; Kraljević Pavelić, Sandra
Karakterizacija vina Kastafska Belica // Book of abstracts
Vodice, Hrvatska, 2019. str. 218-218 (predavanje, recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 989625 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Karakterizacija vina Kastafska Belica
(Characterization of the Kastafska Belica wine)

Autori
Pavlešić, Tomislav ; Saftić, Lara ; Peršurić, Željka ; Kraljević Pavelić, Sandra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Book of abstracts / - , 2019, 218-218

Skup
54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 17.02.2019. - 22.02.2019

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Recenziran

Ključne riječi
vino ; Kastafska belica ; polifenoli ; autohtone sorte grožđa
(wine characterization ; Kastafska belica ; polyphenols ; autochthonous grape varieties)

Sažetak
Regija primorska Hrvatska kao i ZOI Hrvatsko primorje bogato je autohtonim sortama vinove loze. Mnoge od njih su gotovo nestale, kao što su i autohtone sorte Kastavštine čijom kupažom nastaje Kastafska Belica. Stoga je provedena ukupna karakterizacija vina Kastafska Belica, pri čemu su se analizirali standardni fizikalno- kemijski parametri: alkoholna jakost, reducirajući šećeri, pepeo, pH vrijednost, ukupna kiselost, hlapive kiseline, slobodni sumporni dioksid, ukupni sumporni dioksid te je dodatno određen i sadržaj fenolnih komponenti tekućinskom kromatografijom spregnutom s tandem masenim detektorom (LC-MS/MS). Potvrda standardnih fizikalno-kemijskih parametara provedena je uz pomoć Fourier-transform infracrvene spektroskopije (FTIR). Analizirano je ukupno 13 uzoraka vina Kastafska Belica. Sva analizirana vina prema fizikalno-kemijskim parametrima udovoljavaju zahtjevima za kvalitetno vino proizvedeno u ZOI Hrvatsko primorje. Rezultati FTIR analize, koja je služila kao potvrdna metoda za analizu standardnih fizikalno-kemijski parametara, pokazali su varijacije među vinima za mjerene parametre, ali na neznatnoj razini. Nadalje, analiza fenolnog sastava vina je pokazala širok spektar detektiranih fenolnih komponenti gdje su najzastupljeniji fenoli bili flavonoidi iz flavan-3-ol skupine. U nekim je uzorcima detektirana oksidacija vina popraćena smanjenom količinom fenolnih komponenti. Dobiveni ukupni rezultati pokazuju visok potencijal vina Kastafska Belica, ali i daju temelj za daljnje analize i unapređenje procesa proizvodnje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Rijeci - Odjel za biotehnologiju


Citiraj ovu publikaciju:

Pavlešić, Tomislav; Saftić, Lara; Peršurić, Željka; Kraljević Pavelić, Sandra
Karakterizacija vina Kastafska Belica // Book of abstracts
Vodice, Hrvatska, 2019. str. 218-218 (predavanje, recenziran, sažetak, znanstveni)
Pavlešić, T., Saftić, L., Peršurić, Ž. & Kraljević Pavelić, S. (2019) Karakterizacija vina Kastafska Belica. U: Book of abstracts.
@article{article, author = {Pavle\v{s}i\'{c}, Tomislav and Safti\'{c}, Lara and Per\v{s}uri\'{c}, \v{Z}eljka and Kraljevi\'{c} Paveli\'{c}, Sandra}, year = {2019}, pages = {218-218}, keywords = {vino, Kastafska belica, polifenoli, autohtone sorte gro\v{z}\dja}, title = {Karakterizacija vina Kastafska Belica}, keyword = {vino, Kastafska belica, polifenoli, autohtone sorte gro\v{z}\dja}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Pavle\v{s}i\'{c}, Tomislav and Safti\'{c}, Lara and Per\v{s}uri\'{c}, \v{Z}eljka and Kraljevi\'{c} Paveli\'{c}, Sandra}, year = {2019}, pages = {218-218}, keywords = {wine characterization, Kastafska belica, polyphenols, autochthonous grape varieties}, title = {Characterization of the Kastafska Belica wine}, keyword = {wine characterization, Kastafska belica, polyphenols, autochthonous grape varieties}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font