Pregled bibliografske jedinice broj: 989625
Karakterizacija vina Kastafska Belica
Karakterizacija vina Kastafska Belica // Book of abstracts
Vodice, Hrvatska, 2019. str. 218-218 (predavanje, recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 989625 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakterizacija vina Kastafska Belica
(Characterization of the Kastafska Belica wine)
Autori
Pavlešić, Tomislav ; Saftić, Lara ; Peršurić, Željka ; Kraljević Pavelić, Sandra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of abstracts
/ - , 2019, 218-218
Skup
54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 17.02.2019. - 22.02.2019
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Recenziran
Ključne riječi
vino ; Kastafska belica ; polifenoli ; autohtone sorte grožđa
(wine characterization ; Kastafska belica ; polyphenols ; autochthonous grape varieties)
Sažetak
Regija primorska Hrvatska kao i ZOI Hrvatsko primorje bogato je autohtonim sortama vinove loze. Mnoge od njih su gotovo nestale, kao što su i autohtone sorte Kastavštine čijom kupažom nastaje Kastafska Belica. Stoga je provedena ukupna karakterizacija vina Kastafska Belica, pri čemu su se analizirali standardni fizikalno- kemijski parametri: alkoholna jakost, reducirajući šećeri, pepeo, pH vrijednost, ukupna kiselost, hlapive kiseline, slobodni sumporni dioksid, ukupni sumporni dioksid te je dodatno određen i sadržaj fenolnih komponenti tekućinskom kromatografijom spregnutom s tandem masenim detektorom (LC-MS/MS). Potvrda standardnih fizikalno-kemijskih parametara provedena je uz pomoć Fourier-transform infracrvene spektroskopije (FTIR). Analizirano je ukupno 13 uzoraka vina Kastafska Belica. Sva analizirana vina prema fizikalno-kemijskim parametrima udovoljavaju zahtjevima za kvalitetno vino proizvedeno u ZOI Hrvatsko primorje. Rezultati FTIR analize, koja je služila kao potvrdna metoda za analizu standardnih fizikalno-kemijski parametara, pokazali su varijacije među vinima za mjerene parametre, ali na neznatnoj razini. Nadalje, analiza fenolnog sastava vina je pokazala širok spektar detektiranih fenolnih komponenti gdje su najzastupljeniji fenoli bili flavonoidi iz flavan-3-ol skupine. U nekim je uzorcima detektirana oksidacija vina popraćena smanjenom količinom fenolnih komponenti. Dobiveni ukupni rezultati pokazuju visok potencijal vina Kastafska Belica, ali i daju temelj za daljnje analize i unapređenje procesa proizvodnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište u Rijeci - Odjel za biotehnologiju