Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 989488

Utjecaj dodatka antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost goveđeg loja


Moslavac, Tihomir; Jokić, Stela; Šubarić, Drago; Babić, Jurislav; Jozinović, Antun; Grgić, Štefica; Mrgan, Ana
Utjecaj dodatka antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost goveđeg loja // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 21 (2019), 1; 52-59 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 989488 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost goveđeg loja
(Influence of antioxidants on oxidative stability of beef tallow)

Autori
Moslavac, Tihomir ; Jokić, Stela ; Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav ; Jozinović, Antun ; Grgić, Štefica ; Mrgan, Ana

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 21 (2019), 1; 52-59

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
goveđi loj ; oksidacijska stabilnost ; antioksidansi ; test održivosti
(beef tallow ; oxidative stability ; antioxidants ; sustainability test)

Sažetak
Masti se nalaze u sastavu većine namirnica koje se svakodnevno konzumiraju. Goveđi loj je jedna od najsloženijih masti u prirodi. Loj podliježe oksidacijskom kvarenju tijekom proizvodnje, skladištenja i toplinske obrade. U ovom radu istraživan je utjecaj dodatka prirodnih antioksidanasa (ekstrakt ružmarina tip Oxy’Less CS, tip StabilEnhance, ekstrakt kadulje, alfa tokoferol, mješavina tokoferola) i sintetskih antioksidanasa (PG, BHA) na promjenu oksidacijske stabilnosti goveđeg loja. Oksidacijska stabilnost goveđeg loja, sa i bez dodanog antioksidansa, ispitivana je primjenom testa održivosti na 98 °C. Rezultati testa prikazani su kao vrijednost peroksidnog broja (mmol O2/kg) nakon određenog vremena držanja uzorka pri temperaturi 98 °C. Rezultati istraživanja pokazuju da primijenjeni antioksidansi uspješno stabiliziraju goveđi loj. Od prirodnih antioksidanasa veću antioksidacijsku aktivnost u goveđem loju ima ekstrakt ružmarina tip Oxy’Less CS. Postigao je veću efikasnost zaštite goveđeg loja od oksidacije, u odnosu na druge ispitivane prirodne antioksidanse. Sintetski antioksidansi propil galat i butilhidroksianisol uspješno su povećali stabilnost goveđeg loja, a veće antioksidacijsko djelovanje pokazuje propil galat.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Veleučilište u Požegi

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Moslavac, Tihomir; Jokić, Stela; Šubarić, Drago; Babić, Jurislav; Jozinović, Antun; Grgić, Štefica; Mrgan, Ana
Utjecaj dodatka antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost goveđeg loja // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 21 (2019), 1; 52-59 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Moslavac, T., Jokić, S., Šubarić, D., Babić, J., Jozinović, A., Grgić, Š. & Mrgan, A. (2019) Utjecaj dodatka antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost goveđeg loja. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 21 (1), 52-59.
@article{article, author = {Moslavac, Tihomir and Joki\'{c}, Stela and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Babi\'{c}, Jurislav and Jozinovi\'{c}, Antun and Grgi\'{c}, \v{S}tefica and Mrgan, Ana}, year = {2019}, pages = {52-59}, keywords = {gove\dji loj, oksidacijska stabilnost, antioksidansi, test odr\v{z}ivosti}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {21}, number = {1}, issn = {1332-0025}, title = {Utjecaj dodatka antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost gove\djeg loja}, keyword = {gove\dji loj, oksidacijska stabilnost, antioksidansi, test odr\v{z}ivosti} }
@article{article, author = {Moslavac, Tihomir and Joki\'{c}, Stela and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Babi\'{c}, Jurislav and Jozinovi\'{c}, Antun and Grgi\'{c}, \v{S}tefica and Mrgan, Ana}, year = {2019}, pages = {52-59}, keywords = {beef tallow, oxidative stability, antioxidants, sustainability test}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {21}, number = {1}, issn = {1332-0025}, title = {Influence of antioxidants on oxidative stability of beef tallow}, keyword = {beef tallow, oxidative stability, antioxidants, sustainability test} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • Zoological Record





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font