Pregled bibliografske jedinice broj: 989388
Utjecaj duljine maceracije na kakvoću vina Teran
Utjecaj duljine maceracije na kakvoću vina Teran, 2017., diplomski rad, Agronomski Fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 989388 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj duljine maceracije na kakvoću vina Teran
(The influence of skin maceration time on quality of red wine Teran)
Autori
Rossi, Sara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski Fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.06
Godina
2017
Stranica
53
Mentor
Jeromel, Ana
Ključne riječi
maceracija, produljena maceracija, polifenoli, sorta ''Teran''
(maceration, extended maceration, variety ''Teran'')
Sažetak
Maceracija je kontakt krute i tekuće faze, odnosno kožice bobice, sjemenke, te soka. Proces maceracije je zaslužan za nakupljanje polifenolnih spojeva u moštu i vinu. U tehnologiji proizvodnje crvenih vina razlikujemo više načina maceriranja grožđa, ovisno o dužini i temperaturi maceracije, odnosno različitim tehnološkim postupcima tijekom vinifikacije grožđa. U ovom istraživanju su ispitane tri različite duljine maceracije na istarskoj autohtonoj sorti ''Teran'', te je provedena osnovna kemijska analiza mošta i vina, određena koncentracija ukupnih i pojedinačnih polifenola vina, definirane karakteristike boje, te senzorna svojstva vina. Rezultati svih analiza su pokazali da postoje vidljive razlike izdvajanju polifenolnih sastojaka u vino. Ekstrakcija pojedinih tvari masulja, tijekom maceracije, mora biti u funkciji svojstava i kvalitete grožđa, te tipa vina koje želimo proizvesti, stoga kako dobiveni rezultati ukazuju na postojanje razlika među primijenjenim duljinama maceracije, pri proizvodnji željenog tipa vina definiranih mirisnih i okusnih svojstava potrebno je pažljivo odabrati kako tip tako i duljinu maceracije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb