Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 989143

Procjena pekarske kvalitete kultivara ozime pšenice primjenom kemometrijske analize glavnih komponenata (PCA)


Filipović, Marija
Procjena pekarske kvalitete kultivara ozime pšenice primjenom kemometrijske analize glavnih komponenata (PCA), 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 989143 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Procjena pekarske kvalitete kultivara ozime pšenice primjenom kemometrijske analize glavnih komponenata (PCA)
(Baking quality evaluation of winter wheat cultivars with the application of the chemometric technique principal component analysis (PCA))

Autori
Filipović, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
20.07

Godina
2018

Stranica
56

Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka ; Lukinac, Jasmina

Neposredni voditelj
Šušak, Ana

Ključne riječi
pšenica ; kvaliteta ; kultivar ; multivarijantna analiza ; analiza glavnih komponenti
(wheat ; quality ; cultivars ; multivariate analysis ; principal component analysis)

Sažetak
Istraživanje je obuhvatilo 54 sorte ozime pšenice roda 2017. godine zasijane na lokacijama osječkog i zagrebačkog područja. Kvaliteta uzoraka pšenice analizirana je mjerenjem fizikalno-kemijskih svojstava zrna i brašna, te reoloških pokazatelja kvalitete brašna, a njihova povezanost utvrđena je primjenom kemometrijske analize glavnih komponenata (PCA). Na temelju dobivenih rezultata utvrđena je statistički značajna razlika većine analiziranih parametara kvalitete pšenice između dvije lokacije, te su uzorci s osječke lokacije pokazali veće vrijednosti kvalitete. Provedenom PCA analizom moguće je objasniti 78 % varijacije u promatranom skupu podataka koja je pojašnjena pomoću dvije glavne komponete. Fizikalno- kemijski te ekstenzografski pokazatelji kvalitete pšenice najveći utjecaj prvoj glavnoj komponenti F1, koja objašnjava oko 62 % varijabilnosti uzoraka. Druga glavna komponenta doprinosi s 16, 02 % pojašnjenju varijanci u promatranom skupu podataka, a tu dominiraju ekstenzografski pokazatelji kvalitete pšenice (O i O/R).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Filipović, Marija
Procjena pekarske kvalitete kultivara ozime pšenice primjenom kemometrijske analize glavnih komponenata (PCA), 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Filipović, M. (2018) 'Procjena pekarske kvalitete kultivara ozime pšenice primjenom kemometrijske analize glavnih komponenata (PCA)', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Filipovi\'{c}, Marija}, year = {2018}, pages = {56}, keywords = {p\v{s}enica, kvaliteta, kultivar, multivarijantna analiza, analiza glavnih komponenti}, title = {Procjena pekarske kvalitete kultivara ozime p\v{s}enice primjenom kemometrijske analize glavnih komponenata (PCA)}, keyword = {p\v{s}enica, kvaliteta, kultivar, multivarijantna analiza, analiza glavnih komponenti}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Filipovi\'{c}, Marija}, year = {2018}, pages = {56}, keywords = {wheat, quality, cultivars, multivariate analysis, principal component analysis}, title = {Baking quality evaluation of winter wheat cultivars with the application of the chemometric technique principal component analysis (PCA)}, keyword = {wheat, quality, cultivars, multivariate analysis, principal component analysis}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font