Pregled bibliografske jedinice broj: 989143
Procjena pekarske kvalitete kultivara ozime pšenice primjenom kemometrijske analize glavnih komponenata (PCA)
Procjena pekarske kvalitete kultivara ozime pšenice primjenom kemometrijske analize glavnih komponenata (PCA), 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 989143 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena pekarske kvalitete kultivara ozime pšenice primjenom kemometrijske analize glavnih komponenata (PCA)
(Baking quality evaluation of winter wheat cultivars with the application of the chemometric technique principal component analysis (PCA))
Autori
Filipović, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
20.07
Godina
2018
Stranica
56
Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka ; Lukinac, Jasmina
Neposredni voditelj
Šušak, Ana
Ključne riječi
pšenica ; kvaliteta ; kultivar ; multivarijantna analiza ; analiza glavnih komponenti
(wheat ; quality ; cultivars ; multivariate analysis ; principal component analysis)
Sažetak
Istraživanje je obuhvatilo 54 sorte ozime pšenice roda 2017. godine zasijane na lokacijama osječkog i zagrebačkog područja. Kvaliteta uzoraka pšenice analizirana je mjerenjem fizikalno-kemijskih svojstava zrna i brašna, te reoloških pokazatelja kvalitete brašna, a njihova povezanost utvrđena je primjenom kemometrijske analize glavnih komponenata (PCA). Na temelju dobivenih rezultata utvrđena je statistički značajna razlika većine analiziranih parametara kvalitete pšenice između dvije lokacije, te su uzorci s osječke lokacije pokazali veće vrijednosti kvalitete. Provedenom PCA analizom moguće je objasniti 78 % varijacije u promatranom skupu podataka koja je pojašnjena pomoću dvije glavne komponete. Fizikalno- kemijski te ekstenzografski pokazatelji kvalitete pšenice najveći utjecaj prvoj glavnoj komponenti F1, koja objašnjava oko 62 % varijabilnosti uzoraka. Druga glavna komponenta doprinosi s 16, 02 % pojašnjenju varijanci u promatranom skupu podataka, a tu dominiraju ekstenzografski pokazatelji kvalitete pšenice (O i O/R).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek