Pregled bibliografske jedinice broj: 989142
Svojstva čajnog peciva od pšeničnog brašna s dodatkom tropa sorte grožđa Cabernet Sauvignon
Svojstva čajnog peciva od pšeničnog brašna s dodatkom tropa sorte grožđa Cabernet Sauvignon, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 989142 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Svojstva čajnog peciva od pšeničnog brašna s dodatkom tropa sorte grožđa Cabernet Sauvignon
(Properties of wheat flour cookies made with the addition of Cabernet Sauvignon grape pomace)
Autori
Buković, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
19.06
Godina
2018
Stranica
45
Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka
Neposredni voditelj
Lukinac Čačić, Jasmina
Ključne riječi
čajno pecivo ; trop sorte grožđa Cabernet Sauvignon ; senzorska svojstva ; tekstura ; pšenično brašno
(cookies ; Cabernet Sauvignon grape pomace ; sensory properties ; texture ; wheat flour)
Sažetak
Prehrambena industrija nastoji iskoristiti nusproizvode industrije te zadovoljiti potrebe i želje potrošača kao i unaprijediti svoje proizvode u skladu sa zahtjevima pravilne prehrane. U Republici Hrvatskoj godišnje se proizvode oko 40 600 t tropa grožđa. U ovom diplomskom radu provedena su probna pečenja i analize čajnog peciva s dodatkom tropa grožđa. Čajno pecivo je napravljeno u laboratorijskim uvjetima prema standardnoj AACC 10-50.05 metodi od pšeničnog brašna i s dodatkom različitih udjela tropa grožđa sorte Cabernet Sauvignon. Osušen i usitnjen trop grožđa dodan je kao zamjena za pšenično brašno u udjelima 10, 20 i 30 %. Cilj rada je bio pratiti sljedeća svojstva čajnog peciva s dodatkom tropa grožđa: boju, udio vode, teksturu, senzorska svojstva, volumen, duljinu i visinu. Povećanjem udjela tropa grožđa povećava se visina i dužina, a smanjuje se čvrstoća, koeficijent širenja, volumen, udio vode i svjetlina uzoraka čajnog peciva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek