Pregled bibliografske jedinice broj: 989141
Ispitivanje kvalitativnih parametara čajnog peciva s dodatkom pogače industrijske konoplje
Ispitivanje kvalitativnih parametara čajnog peciva s dodatkom pogače industrijske konoplje, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 989141 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ispitivanje kvalitativnih parametara čajnog peciva s dodatkom pogače industrijske konoplje
(Testing qualitative parameters of cookies with the addition of industrial hemp cake)
Autori
Farago, Nives
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
08.06
Godina
2018
Stranica
37
Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka
Neposredni voditelj
Šušak, Ana
Ključne riječi
kvalitativni parametri ; čajno pecivo ; pogača industrijske konoplje
(qualitative parameters ; cookies ; industrial hemp cake)
Sažetak
Zadatak rada bio je odrediti utjecaj dodatka različitih udjela pogače industrijske konoplje (20 %, 40 % i 60 %) pšeničnom brašnu pri ispitivanju kvalitativnih svojstava čajnog peciva. Čajno pecivo proizvedeno je prema standardnoj AACC (engl. American Association of Cereal Chemists) metodi 10 – 50 D. U uzorcima čajnog peciva analizirani su slijedeći parametri: udio i aktivitet vode, specifični volumen pomoću laserskog skener uređaja Volscan Profiler, boja površine čajnog peciva pomoću uređaja Minolta Chroma Meter CR – 400, te tekstura uređajem TA.XT Plus. Povećanjem udjela dodatka pogače industrijske konoplje povećava se koeficijent širenja, dužina (neovisno o udjelu vode) te tvrdoća čajnog peciva, a smanjuje visina, udio vode, volumen te parametri boje (L* i b*) u odnosu na čajno pecivo od pšeničnog brašna.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daliborka Koceva Komlenić
(mentor)