Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 989139

Fizikalno-kemijska svojstva zrna i brašna sorti ozime pšenice roda 2017. godine


Barić, Marija
Fizikalno-kemijska svojstva zrna i brašna sorti ozime pšenice roda 2017. godine, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 989139 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fizikalno-kemijska svojstva zrna i brašna sorti ozime pšenice roda 2017. godine
(Physico-chemical properties of the grains and flour of winter wheat varieties from the 2017 harvest)

Autori
Barić, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
16.10

Godina
2018

Stranica
31

Mentor
Jukić, Marko ; Rukavina, Ivana

Ključne riječi
sorte pšenice ; fizikalna svojstva ; kemijska svojstva ; kvaliteta pšeničnog zrna
(wheat varieties ; physical properties ; chemical properties ; wheat grain quality)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj osnovna fizikalno-kemijska svojstva zrna i brašna sorti ozime pšenice roda 2017. godine. Istraživanja su provedena na 27 različitih sorti zasijanih na dvije različite lokacije (osječko i zagrebačko područje). Na temelju dobivenih može se zaključiti da su uzorci uzgojeni na osječkom području bolje kvalitete u odnosu na uzorke uzgojene na zagrebačkom području tijekom vegetacijske godine 2016./2017. Uzorci s lokacije Osijek prosječno su imali veće vrijednosti za vlagu, apsolutnu i hektolitarsku masu, udio proteina, vlažnog i suhog glutena te veću sedimentacijsku vrijednost. Udio mineralnih tvari u zrnu i brašnu bio je nešto manji u odnosu na sorte sa zagrebačkog područja. Obzirom na identično provedene agrotehničke mjere na obje lokacije, može se zaključiti da su uzrok bolje kvalitete uzoraka pšenice s osječkog područja bolji klimatski uvjeti primjereni uzgoju pšenice.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Marko Jukić (mentor)

Avatar Url Ivana Rukavina (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Barić, Marija
Fizikalno-kemijska svojstva zrna i brašna sorti ozime pšenice roda 2017. godine, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Barić, M. (2018) 'Fizikalno-kemijska svojstva zrna i brašna sorti ozime pšenice roda 2017. godine', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bari\'{c}, Marija}, year = {2018}, pages = {31}, keywords = {sorte p\v{s}enice, fizikalna svojstva, kemijska svojstva, kvaliteta p\v{s}eni\v{c}nog zrna}, title = {Fizikalno-kemijska svojstva zrna i bra\v{s}na sorti ozime p\v{s}enice roda 2017. godine}, keyword = {sorte p\v{s}enice, fizikalna svojstva, kemijska svojstva, kvaliteta p\v{s}eni\v{c}nog zrna}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bari\'{c}, Marija}, year = {2018}, pages = {31}, keywords = {wheat varieties, physical properties, chemical properties, wheat grain quality}, title = {Physico-chemical properties of the grains and flour of winter wheat varieties from the 2017 harvest}, keyword = {wheat varieties, physical properties, chemical properties, wheat grain quality}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font