Pregled bibliografske jedinice broj: 989137
Obilježja kvalitete pekarskih proizvoda
Obilježja kvalitete pekarskih proizvoda, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 989137 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Obilježja kvalitete pekarskih proizvoda
(Quality features of the bakery products)
Autori
Bošković, Sanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
28.09
Godina
2018
Stranica
19
Mentor
Jukić, Marko
Ključne riječi
ocjenjivanje kvalitete ; pekarski proizvodi ; pekarski standardi
(quality assessment ; bakery products ; bakery standards)
Sažetak
Pekarski proizvodi su od davnina sastavni dio ljudske prehrane, kulture i tradicije, a često su se predstavljali kao i dio umjetnosti. Proizvodnja pekarskih proizvoda složen je proces, od izbora kvalitetnih sirovina do njihove pripreme i obrade te procesa pečenja. Upravo je kvaliteta temeljno obilježje svakog proizvoda pa tako i pekarskih proizvoda. Kvaliteta konačnog proizvoda ovisi o cijelom procesu njegovog nastanka. Poznato je da dobre sirovine daju dobar proizvod, ali su dugogodišnje iskustvo i umijeće pekara vrlo bitan segment u održavanju kvalitete pekarskih proizvoda. U današnjem ubrzanom vremenu mnogi ljudi nemaju vremena pripremati hranu kod kuće pa tako sve više koriste pekarske usluge. Kao posljedica toga, pekarska djelatnost se zadnjih 10-tak godina uistinu promijenila. Pekari su proizvodili osnovne namirnice dok je sada asortiman pekarskih proizvoda uistinu proširen, a kupcu se nudi veliki izbor različitih okusa svih vrsta pekarskih proizvoda. Zbog mnoštva različitih načina pripreme, obrade i procesa pečenja pekarskih proizvoda, razvijen je cijeli niz načina ocjenjivanja kvalitete pekarskih proizvoda i standarda koji će biti objašnjeni u ovom završnom radu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija