Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 989135

Retencijska sposobnost brašna sorti pšenice roda 2017. godine


Lukić, Josip
Retencijska sposobnost brašna sorti pšenice roda 2017. godine, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 989135 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Retencijska sposobnost brašna sorti pšenice roda 2017. godine
(Solvent retention capacity of flour of winter wheat varieties from the 2017 harvest)

Autori
Lukić, Josip

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
20.07

Godina
2018

Stranica
39

Mentor
Jukić, Marko

Ključne riječi
retencijska sposobnost upijanja brašna (SRC) ; reološka svojstva brašna ; farinograf ; ekstenzograf
(solvent retention capacity (SRC) ; rheological properties ; farinograph ; extensograph)

Sažetak
Cilj ovoga rada bio je ispitati kvalitetu brašna sorti ozime pšenice roda 2017. godine pomoću metode za određivanje retencijske sposobnosti brašna (SRC) prema različitim otapalima te usporediti dobivene rezultate s rezultatima ispitivanja udjela proteina i vlažnog glutena, sedimentacijske vrijednosti i farinografskih i ekstenzografskih pokazatelja kvalitete. Ispitano je 10 različitih sorti koje su uzgajane na dvije različite lokacije, osječkoj i zagrebačkoj. Rezultati su pokazali da su uzorci s osječkog područja za sve SRC vrijednosti, kao i za ostale pokazatelje kvalitete, imali značajno veće izmjerene prosječne vrijednosti od uzoraka sa zagrebačkog područja što ukazuje na bolju kvalitetu brašna od pšenice s osječke lokacije.Obzirom na identično provedene agrotehničke mjere na obje lokacije, može se zaključiti da su različiti klimatski uvjeti glavni uzrok razlika u kvaliteti pšenice s osječkog i zagrebačkog područja. Ispitivanjem korelacije između određenih ispitanih parametara kvalitete može se zaključiti da je retencijska sposobnost brašna (SRC) je pogodna metoda za određivanje kvalitete pšeničnog brašna, naročito u slučaju kada su nam potrebni brzi rezultati ili ako na raspolaganju imamo malu količinu uzoraka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Marko Jukić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Lukić, Josip
Retencijska sposobnost brašna sorti pšenice roda 2017. godine, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Lukić, J. (2018) 'Retencijska sposobnost brašna sorti pšenice roda 2017. godine', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Luki\'{c}, Josip}, year = {2018}, pages = {39}, keywords = {retencijska sposobnost upijanja bra\v{s}na (SRC), reolo\v{s}ka svojstva bra\v{s}na, farinograf, ekstenzograf}, title = {Retencijska sposobnost bra\v{s}na sorti p\v{s}enice roda 2017. godine}, keyword = {retencijska sposobnost upijanja bra\v{s}na (SRC), reolo\v{s}ka svojstva bra\v{s}na, farinograf, ekstenzograf}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Luki\'{c}, Josip}, year = {2018}, pages = {39}, keywords = {solvent retention capacity (SRC), rheological properties, farinograph, extensograph}, title = {Solvent retention capacity of flour of winter wheat varieties from the 2017 harvest}, keyword = {solvent retention capacity (SRC), rheological properties, farinograph, extensograph}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font