Pregled bibliografske jedinice broj: 989135
Retencijska sposobnost brašna sorti pšenice roda 2017. godine
Retencijska sposobnost brašna sorti pšenice roda 2017. godine, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 989135 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Retencijska sposobnost brašna sorti pšenice roda 2017. godine
(Solvent retention capacity of flour of winter wheat varieties from the 2017 harvest)
Autori
Lukić, Josip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
20.07
Godina
2018
Stranica
39
Mentor
Jukić, Marko
Ključne riječi
retencijska sposobnost upijanja brašna (SRC) ; reološka svojstva brašna ; farinograf ; ekstenzograf
(solvent retention capacity (SRC) ; rheological properties ; farinograph ; extensograph)
Sažetak
Cilj ovoga rada bio je ispitati kvalitetu brašna sorti ozime pšenice roda 2017. godine pomoću metode za određivanje retencijske sposobnosti brašna (SRC) prema različitim otapalima te usporediti dobivene rezultate s rezultatima ispitivanja udjela proteina i vlažnog glutena, sedimentacijske vrijednosti i farinografskih i ekstenzografskih pokazatelja kvalitete. Ispitano je 10 različitih sorti koje su uzgajane na dvije različite lokacije, osječkoj i zagrebačkoj. Rezultati su pokazali da su uzorci s osječkog područja za sve SRC vrijednosti, kao i za ostale pokazatelje kvalitete, imali značajno veće izmjerene prosječne vrijednosti od uzoraka sa zagrebačkog područja što ukazuje na bolju kvalitetu brašna od pšenice s osječke lokacije.Obzirom na identično provedene agrotehničke mjere na obje lokacije, može se zaključiti da su različiti klimatski uvjeti glavni uzrok razlika u kvaliteti pšenice s osječkog i zagrebačkog područja. Ispitivanjem korelacije između određenih ispitanih parametara kvalitete može se zaključiti da je retencijska sposobnost brašna (SRC) je pogodna metoda za određivanje kvalitete pšeničnog brašna, naročito u slučaju kada su nam potrebni brzi rezultati ili ako na raspolaganju imamo malu količinu uzoraka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija