Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 989133

Utjecaj fizikalno-kemijskih parametara kvalitete pšeničnog zrna na postotak izbrašnjavanja


Koči, Matea
Utjecaj fizikalno-kemijskih parametara kvalitete pšeničnog zrna na postotak izbrašnjavanja, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 989133 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj fizikalno-kemijskih parametara kvalitete pšeničnog zrna na postotak izbrašnjavanja
(The Influence of Physico-Chemical Properties of Wheat Grain on the Flour Milling Yield)

Autori
Koči, Matea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
20.07

Godina
2018

Stranica
47

Mentor
Jukić, Marko

Ključne riječi
laboratorijsko mljevenje pšenice ; postotak izbrašnjavanja ; parametri kvalitete pšeničnog zrna
(experimental milling of wheat ; milling yield ; wheat quality parameters)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj osnovnih fizikalno-kemijskih svojstava zrna različitih sorti ozime pšenice na postotak izbrašnjavanja. Laboratorijsko mljevenje pšenice provedeno je na laboratorijskom mlinu MLU-202 (Bühler, Švicarska). Određeni su udio pepela u zrnu, hektolitarska masa, apsolutna masa, udio proteina u zrnu, sedimetacijska vrijednost i staklavost zrna. U istraživanju je korišteno 30 uzoraka različitih sorti ozime pšenice roda 2017. godine. Utvrđena je statistički značajna korelacija (p<0, 05) između postotka izbrašnjavanja i većine ispitanih fizikalno kemijskih svojstava. Hektolitarska masa, udio proteina, sedimentacijska vrijednost i staklavost zrna također i međusobno statistički značajno koreliraju iz čega se može zaključiti da zrna velike hektolitarske mase i visokog udjela proteina posjeduju i veću kvalitetu proteina te veću tvrdoću zrna što u konačnici dovodi do boljeg postotka izmeljavanja. Izrađenim modelom predviđanja postotka izbrašnjavanja metodom višestruke linearne regresije kao najprikladniji prediktori pokazali su se udio pepela u zrnu pšenice, hektolitarska masa i staklavost zrna.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Marko Jukić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Koči, Matea
Utjecaj fizikalno-kemijskih parametara kvalitete pšeničnog zrna na postotak izbrašnjavanja, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Koči, M. (2018) 'Utjecaj fizikalno-kemijskih parametara kvalitete pšeničnog zrna na postotak izbrašnjavanja', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ko\v{c}i, Matea}, year = {2018}, pages = {47}, keywords = {laboratorijsko mljevenje p\v{s}enice, postotak izbra\v{s}njavanja, parametri kvalitete p\v{s}eni\v{c}nog zrna}, title = {Utjecaj fizikalno-kemijskih parametara kvalitete p\v{s}eni\v{c}nog zrna na postotak izbra\v{s}njavanja}, keyword = {laboratorijsko mljevenje p\v{s}enice, postotak izbra\v{s}njavanja, parametri kvalitete p\v{s}eni\v{c}nog zrna}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ko\v{c}i, Matea}, year = {2018}, pages = {47}, keywords = {experimental milling of wheat, milling yield, wheat quality parameters}, title = {The Influence of Physico-Chemical Properties of Wheat Grain on the Flour Milling Yield}, keyword = {experimental milling of wheat, milling yield, wheat quality parameters}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font