Pregled bibliografske jedinice broj: 989133
Utjecaj fizikalno-kemijskih parametara kvalitete pšeničnog zrna na postotak izbrašnjavanja
Utjecaj fizikalno-kemijskih parametara kvalitete pšeničnog zrna na postotak izbrašnjavanja, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 989133 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj fizikalno-kemijskih parametara kvalitete pšeničnog zrna na postotak izbrašnjavanja
(The Influence of Physico-Chemical Properties of Wheat Grain on the Flour Milling Yield)
Autori
Koči, Matea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
20.07
Godina
2018
Stranica
47
Mentor
Jukić, Marko
Ključne riječi
laboratorijsko mljevenje pšenice ; postotak izbrašnjavanja ; parametri kvalitete pšeničnog zrna
(experimental milling of wheat ; milling yield ; wheat quality parameters)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj osnovnih fizikalno-kemijskih svojstava zrna različitih sorti ozime pšenice na postotak izbrašnjavanja. Laboratorijsko mljevenje pšenice provedeno je na laboratorijskom mlinu MLU-202 (Bühler, Švicarska). Određeni su udio pepela u zrnu, hektolitarska masa, apsolutna masa, udio proteina u zrnu, sedimetacijska vrijednost i staklavost zrna. U istraživanju je korišteno 30 uzoraka različitih sorti ozime pšenice roda 2017. godine. Utvrđena je statistički značajna korelacija (p<0, 05) između postotka izbrašnjavanja i većine ispitanih fizikalno kemijskih svojstava. Hektolitarska masa, udio proteina, sedimentacijska vrijednost i staklavost zrna također i međusobno statistički značajno koreliraju iz čega se može zaključiti da zrna velike hektolitarske mase i visokog udjela proteina posjeduju i veću kvalitetu proteina te veću tvrdoću zrna što u konačnici dovodi do boljeg postotka izmeljavanja. Izrađenim modelom predviđanja postotka izbrašnjavanja metodom višestruke linearne regresije kao najprikladniji prediktori pokazali su se udio pepela u zrnu pšenice, hektolitarska masa i staklavost zrna.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija